Messi mesterhármassal lőtte a vb-re Argentínát

Utolsó meccsén a kiesés szélén táncolt a csapat, de jött a zseni. Az USA 1986 óta először lemaradt a tornáról.

Gabay Balázs
2017. 10. 11. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína úgy vágott neki utolsó vb-selejtezőjének magyar idő szerint szerda hajnalban, hogy ha nem győzi le Ecuadort, jó eséllyel lemaradhat az oroszországi világbajnokságról. Jorge Sampaioli csapata a hatodik helyről várta a meccset, úgy, hogy március óta nem tudott győzni a sorozatban, egy vereség mellett háromszor játszott döntetlent.

Ehhez képest Ibarra egy perc után a hazaiaknak szerzett vezetést, ami annyira felpaprikázta Lionel Messit, hogy nyolc perc alatt megfordította az állást. Az első gólnál tőle indult az akció, és közelről passzolt a hálóba, míg a másodiknál egyedül ugrott ki a védők vonalából és vágta Banguera kapujának felső sarkába a zsugát.

A második argentin gól:

 Messiről tudni kell, viszonylag ritkán mutat be őrjöngő gólörömöt, nos, most nem fogta vissza magát, az elmúlt hónapok minden feszültsége felszabadult benne.

Az argentinok a folytatásban is sorra alakították ki a helyzeteiket, és Messi harmadik góljával – cselsorozat után átpöckölte a labdát a kapus felett 16 méterről – le is zárta a találkozót a 62. percben.

 A lefújást követően hosszasan ünnepeltek egy kupacban, és még ugráltak is egy keveset szurkolóikkal. Argentina így a harmadik helyen jutott tovább a csoportból, és nem esett meg vele az a szégyen, hogy mint utoljára, 1970-ben, lemarad egy világbajnokságról.

Sampaioli nem fogta vissza magát a meccs utáni sajtótájékoztatón.

– Nem Messi vitt ki minket a vb-re, hanem a futball szerezte vissza Messit a világbajnokság számára. Nagy szerencse, hogy a világ legjobb játékosa argentinnek született. Örülök, hogy vele együtt dolgozhatom.

Messi, aki 2016 novembere óta nem nyilatkozott a dél-amerikai sajtónak, visszafogottan ünnepelt. – A legfontosabb, hogy a kijutás most megnyugtathat bennünket. A sajtótól és a szurkolóktól távol töltött idő összehozta a csapatot. Saját magunkat sodortuk bajba, de őrület lett volna egy vb Argentina nélkül.

A CONCACAF-zónában (Észak- és Közép-Amerika) Honduras érte el az interkontinentális selejtezős helyet – Mexikó, Costa Rica és Panama kijutott Oroszországba –, így játszhat Ausztráliával a vb-ért, amely Szíriát verte hosszabbításban kedden. Az Egyesült Államok viszont 1986 óta először lemarad a világbajnokságról, ugyanis kikapott 2-1-re Trinidad és Tobagótól, és csoportja ötödik helyén végzett. Bruce Arena a lefújást követően elmondta, nincs bocsánat az eredményre. A már említett Panama története során először jutott ki vb-re. 

Európában az utolsó játéknapon a franciák és a magyarok csoportjában szereplő Portugália is egyenes ágon került ki a világbajnokságra. 

Az oroszországi világbajnokságra kijutott csapatok: 

Afrika (5 helye van a kontinensnek):

Egyiptom, Nigéria

Ázsia (4):

Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia

Dél-Amerika (4):

Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia

Európa (13+1):

Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izland, Franciaország, Portugália

Észak- és Közép-Amerika (3):

Mexikó, Costa Rica, Panama

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.