Vb-selejtező: Izland először jutott ki foci-vb-re

Szerbia és Izland is győzelemmel zárta a vb-selejtezőket, mindketten ott lesznek Oroszországban.

MN
2017. 10. 10. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as, oroszországi világbajnokságra hétfőn az izlandi és a szerb labdarúgó-válogatott is győzelemmel biztosította kijutását. Izland tavaly Eb-negyeddöntős volt, most mindenképpen nyernie kellett.

Hazai pályán, a papírforma szerint, kétgólos sikerrel győzte le a nyeretlen, utolsó helyen szereplő Koszovót. Ezzel története során először léphet majd pályára vb-n. Izland 330 ezer lakosával a legkisebb ország, mely világbajnokságon szerepelhet. 

Sikerük miatt ugyanebben a csoportban csak a második, pótselejtezőt érő hely volt a tét Kijevben, az ukrán–horvát meccsen, melyet a vendégek nyertek 2-0-ra.

A szerbeknek a grúzok elleni győzelem biztos részvételt jelent, de – a walesi–ír rangadó eredményétől függően – akár vereséggel is kijuthattak volna a jövő évi tornára. Nem könnyen, de végül megszerezték a három pontot a vendégek ellen Nemanja Gudelj találatával a 74. percben.

A balkáni gárda győzelme révén csak a második helyről döntött a Walesi–Írország összecsapás, amelyen egygólos győzelmükkel a vendégek örülhettek annak, hogy a pótselejtezőn még megválthatják oroszországi repülőjegyüket.

A már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben, így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot.

Ebben a hatos csoportban az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel készültek a novemberi pótselejtezőre.

Szintén eldőlt, hogy legrosszabb csoportmásodikként valószínűleg Szlovákia marad le a pótselejtezőről. Ezen csak az változtatna, ha kedden Görögország kikapna a nullapontos Gibraltártól, emiatt pedig elvesztené második helyét a hatosában.

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:
D csoport:
Szerbia–Grúzia 1-0 (0-0)
Moldova–Ausztria 0-1 (0-0)
Wales–Írország 0-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Szerbia 21 pont, 2. (és pótselejtezős) Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2

G csoport:
Albánia–Olaszország 0-1 (0-0)
Macedónia–Liechtenstein 4-0 (2-0)
Izrael–Spanyolország 0-1 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Spanyolország 28 pont, 2. (és pótselejtezős) Olaszország 23, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0

I csoport:
Izland–Koszovó 2-0 (1-0)
Ukrajna–Horvátország 0-2 (0-0)
Finnország–Törökország 2-2 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. (és vb-résztvevő) Izland 22 pont, 2. (és pótselejtezős) Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.