Bódog Tamás: A magyar fociban játékos-, edző- és vezetőválság van

A magyar focisták zöme az M4 Sport körkérdésére azt mondta, ő motivált, sokat dolgozik, és nem gyenge akaratú.

MN
2017. 11. 21. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M4 Sport körkérdést tett fel a magyar válogatottal kapcsolatban futballszurkolók és olyan civilek körében, akik nem szeretik a focit, de valamennyire mégis követik. Az állásfoglalások a „katasztrofális”, „amatőr” jelzőktől a „magyar narancsig” terjedtek, vagyis kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. A drukkerek zöme negatív véleményt mondott, erre reagáltattak edzőt, futballistát.

Bódog Tamás, a Diósgyőr trénere úgy fogalmazott, a szurkoló fokmérője a játéknak, ha ő ilyen véleménnyel van róla, akkor igazat kell adni neki, és meg kell változtatni a futballt.

„Amikor hazajöttem Magyarországra, azzal szembesültem, hogy a játékosok egy része, hogy is mondjam dagi volt.

Nem mindent tett meg azért, hogy profi szemlélete legyen. Pedig ez a kötelessége – így a Németországban és Dániában trénerkedő edző. – Egy magyar játékos közel sem olyan stabil, dinamikus, robbanékony, mint egy nyugati. Vannak játékosok, akikre rá kell szólni, hogy gyakoroljon külön, de a többségnek nincs szüksége erre.” A tréner úgy érzi, idehaza játékos-, edző- és vezetőválság is van a fociban. „Nem szabad csak a játékosokra ráhúzni az egészet” – tette hozzá. 

Torghelle Sándor, az NB II-be zuhant MTK támadója állítja, azok, akik piedesztálra emelnek a sikerek után, a sárba is taposnak, ha nem megy a játék. Úgy látja, vannak emberek, akiknek érdemes adni a véleményére, de idegenekére nem ad. „Nekem megvan a motivációm, és a magyar focisták kilencven-kilencvenöt százalékának is.”

Pátkai Máté, a Videoton válogatott labdarúgója azt mondta, neki a baráti körében, sőt a családjában is vannak emberek, akiket nem érdekel, hogy ő focizik, és komoly kritikát fogalmaznak meg az átlagos futballista kapcsán.

Torghelle Sándorhoz hasonlóan ő is azt hangoztatta, hogy nagyon sok munkaórát öl bele ebbe a dologba a magyar focista is. „Ezt az emberek nem hajlandók meglátni, és elfogadni.”

Tőzsér Dániel, a Debrecen csapatkapitánya kifejtette, az Eb-n még imádták a magyarok a focistáikat, az ország legnépszerűbb emberei voltak, most meg utálják őket. „Ilyen nép vagyunk mi. Pesszimisták, sokszor irigyek.” Hozzátette: nem érti, miért jönnek mindig a magyar emberek a focisták rossz hozzáállásával. „A mentalitás belülről jövő dolog, nem változik hétről hétre. Az, hogy a játékos messzebb védekezik az ellenfelétől, nem azért van, mert nem akar nyerni, lehet az oka a rossz taktika, a belső feszültségek, vagy csak egy remek ellenfél. Nem akaratgyengék a magyar játékosok.” Tőzsér arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sokat számít, ha a közönség, mely kimegy a meccsre, próbálja szeretni azt, amit lát, nem pedig utálni, mert ez emeli a játék színvonalát is.

Horváth Zsolt, a Debrecen korán visszavonult futballistája szerint sok focista nem él profi módon, nem tesz meg mindent a fejlődés érdekében. Érdekes dologra hívta fel a figyelmet: mivel neki van egyetemi diplomája, úgy érezte, emiatt sok társának kisebbrendűségi érzése van, sőt a pályán is néha mintha durvábbak lettek volna vele szemben az ellenfelek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.