Csodacsapatot építenének Ózdon, de nehéz összeszedni a sztárgázsit

Urbán Flórián és Váczi Zoltán és a csapatnál dolgozik. A klubelnök tagadja, hogy csúsznának a bérekkel.

Gabay Balázs
2017. 11. 20. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol vannak már azok az idők, amikor a Nyilasi–Pölöskei–Szokolai fémjelezte Ferencváros 4-2-es hátrányból 4-4-re mentette a mérkőzést az Ózdi Kohász stadionjában 1981-ben? A város csapata azóta lezüllött, egészen a megyei harmadik vonalig zuhant. Majd – kicsit összeszedve magát – most két osztállyal feljebb játszik.

A csapat elnöke nyár óta immár az a Gál László, aki a Ferencváros II-es Szektor nevű szurkolói csoportjából indulva szép karriert futott be: a zöld-fehéreknél és a Videotonnál is dolgozott ügyvezetőként. Vezetésével az Ózd komoly terveket sző, nemzetközi szintű tehetségeket szeretne képezni utánpótlás-csapataiban.

Ezért is igazoltak le két volt válogatott futballistát: a fiatalok munkáját felügyelő Urbán Flóriánt, illetve az egyéni képzéseket vezető Váczi Zoltánt. Továbbá olyan volt NB I-es és U-válogatott játékosok csatlakoztak a felnőttekhez, mint Budovinszky Krisztián és Ponczók Csaba, s az MTK-nál, a Videotonnál vagy épp Debrecenben megfordult focista is érkezett.

A kezdeti, nagy gólarányú győzelmek után azonban becsúszott néhány vereség az Ózdnak. A csapat harmadik a bajnokságban, de a néhány kellemetlen eredmény után olyan hírek kaptak szárnyra, hogy csúsznak a játékosfizetések, még Urbáné és Váczié is. Értesüléseink szerint volt játékos, aki az elnökkel is összekülönbözött a pénzét követelve, és a távozás határán van, sőt edzőről is hallottunk, aki követné.

A klub belügyeire rálátó forrásunk állítja: előfordult, hogy a futballisták meccs előtt, az öltözőben kapták meg a járandóságuk egy részét. Állítása szerint miközben az önkormányzat csak évi hat-hétmillió forintot tud adni, az egyesület volt válogatottakat alkalmaz, s az egykor fővárosi csapatokban játszók fizetése és több edzőé is eléri a több százezer forintot, van, akié a félmilliót. Érthetetlen, hogy amatőr osztályban ilyen összegeket miként lehet kifizetni televíziós pénzek, nagylelkű támogató nélkül.

Nincs kizárva, hogy a varázsszó Ózdon is a taó: ismereteink szerint kétszázmillió forint feletti összeget juttat az MLSZ a társasági adóból, és bár ezt jórészt infrastruktúra-fejlesztésre lehet elkölteni, alacsonyabb szinten utánpótlásedzők bérére is juttathatnak belőle, de játékoséra nem.

Gál László klubelnök lapunknak ugyanakkor azt mondta: nincs, nem volt és nem is lesz fizetési gond Ózdon. „Nem is értem a felvetést, mi a lehető legtörvényesebben kezeljük a pénzügyeket. A pletyka azért nem lep meg, mert ha itthon valami jól megy, akkor vannak, akik rögvest próbálnak problémát generálni.”

Arra, hogy a tapasztaltabb Budovinszky miért nincs a kezdőcsapatban, az egyesület első embere azt a választ adta, sokat segített a labdarúgó, de „nála sem állt meg a biológiai óra”, már 41 éves, jövője a következő átigazolási időszakban dől el.

Elmondta, a taókeretből felújítják az omladozó Városi Stadiont, és felhúznak egy műfüves pályát is. Az új támogatóról inkább sajtótájékoztatón nyilatkozik majd. Gál kifejtette: céljuk, hogy maguk mellé állítsák a szurkolókat, és szerinte jó úton járnak. „Volt olyan meccsünk, ahol 800-900 néző volt, amit némely első osztályú csapat is megirigyelne. Akkor lennék igazán boldog, ha tavaszra elérnénk a 2000-es nézőszámot.”

A késedelmes bérek és fentiek kapcsán Urbán Flóriánt és Váczi Zoltánt is kerestük, de ők nem kívántak nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.