Dzsudzsák Balázs: A realitás és az otthoni elvárások távol állnak egymástól

Unja, hogy ha ő kerül szóba, akkor a pénzt hozza fel mindenki, és hiányolja a pozitív hozzáállást a magyaroktól.

MN
2017. 11. 28. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Teljesen a nulláról kezdünk.  Várom, hogy az új kapitány, Georges Leekens mit tervez, milyen koncepció alapján dolgozik. Természetesen állok a rendelkezésére. Úgy váltunk el novemberben, hogy januárban szeretné a tapasztaltabb játékosokat meghívni és megbeszélni velük a jövőt érintő kérdéseket” – mondta Dzsudzsák Balázs az abu-dzabi Forma–1-es futamon készített interjúban a Nemzeti Sportnak. A labdarúgó válogatott csapatkapitánya sérültet jelentett a Costa Rica elleni utolsó idei mérkőzés előtt, így volt ideje beszélgetni a belga szövetségi kapitánnyal, mint mondta, amiben lehetett, segített neki.

Dzsudzsák nem kertelt, hamar tiszta vizet öntött a pohárba a beszélgetés során. „A realitást inkább nem mondanám. Nem azért, mert nem akarom, hanem azért, mert a realitás és az otthoni elvárások sajnos nagyon távol állnak egymástól. Ezt többször is hangoztattam, s vagy kiverte a biztosítékot, vagy nem. Soha nem mondom azt, hogy bárki ellen lehet esélyünk. Természetesen mindig ebben a szellemben lépünk pályára, de ha a magyar csapatból hiányzik az a négy-öt játékos, akinek jelentősebb válogatott múltja van – és ez ebben az évben sokszor előfordult –, akkor nagy problémákkal szembesülünk.” A játékos kerek perec kijelentette: az, hogy a válogatott lemaradt, a hazai utánpótlás gyengesége miatt van.

Dzsudzsák felhorkant azon, hogy ha ő kerül szóba a lapok hasábjain, akkor mindenki még mindig azt mantrázza, ő miért az arab emírségek bajnokságába igazolt, miért a pénz számít neki. „A sikerhez kellenek önök, újságírók, szurkolók, mindenki, hogy egy irányba húzzunk, és ne az legyen, hogy ha nyerünk, vagy döntetlen a vége, akkor mi vagyunk a legjobbak, ha meg kikapunk, vagy nem öt nullára nyerünk, akkor mit képzelünk magunkról. Sok mondanivalóm lenne erről, de igyekszem rövidre zárni. Amíg tudok, ott leszek a válogatottnál, kiteszem a szívem-lelkem. Próbálunk sikeresek lenni, velem az élen, és próbálom betölteni azt a szerepet, amelyet várnak tőlem.”

A korábbi időszakról elmondta, amikor a PSV-ből eligazolt Oroszországba, hiába dobtak be a Real Madridhoz hasonló kaliberű csapatokat az újságok, konkrét ajánlatot nem kapott mástól. Véleménye szerint ő nem a pénzt választotta, hanem azt a lehetőséget, amely adódott. A Hertháról, amellyel többen is összeboronálták, és a csapatot vezető Dárdai Pálról a következőket mondta. „Palival bármikor beszélhettem, beszélhetek erről. De elmondja, hogy nem tudtak megfizetni, én meg azt mondom: »Pali, csak legyen valami leírva, és hozzád bármikor, bárhogyan!« A berliniek más utat választottak, ráadásul akkor nem tudtam ingyen elmenni, pedig az lett volna az igazi főnyeremény, ha nem kell értem fizetni. De most erre mit mondjak?!” – hozzátette, egy hónap múlva már bárkivel tárgyalhat, hisz lassan lejár a szerződése az al-Wahdánál.

„Soha nem voltam és nem is leszek elégedetlen azzal, amit Nyírlugosról mostanáig kihoztam a pályafutásomból. Amit bánok, az az egésznek a megítélése, és itt most kicsit előjön belőlem az is, hogy persze, van bennem tüske. Tényleg eljutunk odáig, hogy azért, mert ez az év nem volt sikeres, olyan cikkeket írnak, amelyekben megkérdőjelezik a kilencvenhárom válogatottságomat?! Azért mindennek van határa!” – vélte Dzsudzsák. Kifejtette, az andorrai, a luxemburgi vereségek neki még a szurkolóknál is jobban fájtak, de attól a válogatott nem lesz jobb, ha ő mondjuk a Barcelonába vagy a Herthába igazol, ugyanis több jó játékos kell a sikerhez. „Új arcát ismerem meg a labdarúgásnak, új poszton játszom, így a játékom sokoldalúbbá válhat” – véleményezte jelenlegi kihívásait.

Dzsudzsák végezetül hangsúlyozta, hiányolja a pozitív hozzáállást a magyar fociban, az emírségekben viszont ez megvan, ezért sokszor kellemetlen hazatérni a magyar valóságba. „Az emírségekben rengeteg pozitív impulzus éri az embert, mindig hangsúlyozzák, hogy a legjobb vagy, hogy minden szép és jó. Ezért imádom itt a mindennapokat, valamint azt a hozzáállást, amelyet ők képviselnek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.