„Mintha a Ferencváros és a szurkolók nem kötöttek volna normális megállapodást”

Csizmadia Ervin politológus szerint az ellenzék igyekszik majd tőkét kovácsolni a szombati ferencvárosi focibalhéból.

2017. 11. 06. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Füstfelhőben tért vissza a tábor, ám késelés és verekedés is beárnyékolta a futball ünnepét a szombati Ferencváros–Debrecen (2-1) mérkőzésen. Csizmadia Ervin politológus szerint minden szimbolikus, ami ma a Ferencváros háza táján történik.

– A politika szempontjából is kiemelt labdarúgóklubról van szó. Természetes, hogy mindenki jobban odafigyel rá, mint mondjuk a Vasasra vagy a Honvédra – indokolt a Digisport tévé stúdiójában hétfő reggel.

Hogy jobban néz-e ki „politikailag”, hogy béke van a Fradi háza táján, arról egyértelműen azt mondja: – Akkor nézne ki jól, ha a tábor visszatéréséhez vezető megállapodás érvénybe lépett volna, és nyugodt mederben lezajlott volna a mérkőzés. A hírekből úgy tudni, hogy egy embert majdnem agyonvertek, más kérdés, hogy kinél volt a kés – fogalmazott Csizmadia, aki szerint a történések azt az üzenetet hordozzák, hogy a szurkolói csoportoknak és a kluboknak nem sikerült normális megállapodást kötniük, „a szerződés nem lépett hatályba”. Hogy ezt az ellenzék majd valamilyen formában megpróbálja a maga politikai céljaira felhasználni, az számára nem kétséges.

A Ferencvárossal megállapodó Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoport vasárnap esti közleménye

Ahogy arról már a médiából értesülhettek, a Debrecen elleni mérkőzésen a hazai szektorok mögött az eddig bojkottáló szurkolói csoportoktól egyértelműen elkülöníthető szurkoló összetűzésbe került szurkolótársaival, akik közül 3 embert a nála lévő 2 db késsel (!) súlyosan megsebesített.

Egyetértünk azzal, hogy ilyen eseteknek nincs helyük a stadionokban, és elhatárolódunk minden ilyen cselekedettől.

A klubbal kötött megegyezés értelmében az esetet a közösen felállított bizottság vizsgálni fogja, és az előre lefektetett szabályok szerint el fog járni.

Az ügyben tudomásunk szerint a hatóságok is eljárást folytatnak.

A sebesült szurkolótársainknak mielőbbi felépülést kívánunk!

Pakson találkozunk!

Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül

„ a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2017. november 4-én 16 óra 20 perc körül Budapesten, a IX., Üllői úton található stadionban egy labdarúgó-mérkőzés szünetében a szurkolók között eddig tisztázatlan okból verekedés tört ki. A verekedés során az elsődleges információk szerint egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült. Az eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.”

– A politika szempontjából egy dolog, hogy sok néző látja a Ferencváros meccseit, egy másik kérdés, hogy mi a körítés – tesz különbséget a fejlemények között Csizmadia, aki szerint a politikát figyelve az ember megtanulja, hogy egyértelműen meg kell húzni a határokat, nem biztos például az sem, hogy mindig olyan egyszerű megbékéltetni egymással is a szurkolói csoportokat.

A sportesemények és a közvélemény ilyen fokú összekapcsolása szerinte egészen Trianonig visszavezethető, amely „trauma” után egyértelműen a sport felé fordulásban látták az emberek a „kompenzálást”. – Nyugat-Európában más motorjai voltak a sport fejlődésének, ott a kapitalizálódás volt, nálunk az állami szerepvállalás – magyarázza, amiből szerinte következik, hogy az emberek épp a kapitalizálódást várják el hiába a sporttól, különösen annak fényében, hogy az állam más területeken is igen nagy mértékben van jelen.

A Fradi közleménye a 24.hu megkeresésére

Az FTC a rendőrséggel együttműködve mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében. Az eljárás befejezéséig felfüggeszti az összes érintett szurkoló kártyáját. Nagyon sajnáljuk, ami történt. Az elmúlt három évben, amióta átadtuk a stadiont, ilyen még nem fordult elő.

Ott „újra összeér” kelet és nyugat, hogy a sportági „megaeseményekre” figyelnek az egyes országok, és próbálják az országimázs építésére használni, de olyan mértékben sehol nem jelenik meg a kormányzati klientúra a sportban, mint nálunk, még akkor sem, ha Olaszországnak például volt egy Silvio Berlusconija (Milan-tulajdonos miniszterelnök).

A „sportmániába” Csizmadia szerint mindazonáltal nem tud belebukni egy ország vezetője, főleg nem Orbán Viktor, hacsak nincs valakinél „egy papír valahol a trezorban”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.