Raí: Neymar jól tette, hogy elment Barcelonából

A világbajnok brazil labdarúgó szerint most nem vb-aranyesélyes hazája válogatottja.

2017. 11. 30. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem húsz éve visszavonult, és a nemzetközi futball szempontjából az ismeretlenség homályában tengeti életét Raí, 1994-es világbajnok brazil labdarúgó. Saját vállalkozása van, de ideje nagy részét olyan nonprofit tevékenységekre fordítja, amelyeken keresztül társadalmi szerepvállalásra buzdít sikeres sportolókat.

A világfutballról nem nyilatkozott valami vidáman a Nemzeti Sportnak:

– Kiderült, milyen mértékű korrupció övezte a három évvel ezelőtti brazíliai futball-világbajnokságot. De talán az a fontos, hogy ezekre a visszaélésekre fény derült és nyomozás indult. Tanulhatunk ezekből a kínos eseményekből, és elindulhatunk a jó irányba.

Raí a vb-elődöntőben Németországtól elszenvedett 7-1-es vereség fényében viszont nem borúlátó a jövőt illetően.

– A brazil labdarúgás mindig megújul, folyamatosan bukkannak fel a tehetségek, ez most sincs másként. A szövetségi kapitány Tite szerintem remek munkát végez, jó úton jár vele a csapat. Ha nem is mi leszünk a favoritok Oroszországban 2018-ban, de az esélyesek között ott leszünk.

Szerinte ahhoz, hogy a válogatott sikeres legyen egy rövid, intenzív megterhelést jelentő tornán, jó atmoszféra kell, illetve megfelelő felkészülési körülmények. – Vezérekre is szükség van, akik a nehéz pillanatokban fel tudják pörgetni az együttest.

Szerinte külön jó hatása lehet a nemzeti együttesre, hogy egy nagyobb kontingens a francia PSG-ben futballozik és „történelmet írhat a klubbal”. Neymar költözését Barcelonából Párizsba pedig kifejezetten jó döntésnek tartja (naná, annak idején maga is játszott a PSG-nél, és KEK-et is nyert), hisz így nagyobb terhet kell vinnie, amitől jobb lehet, ha megfelelő a hozzáállása.

Raí „magyar vonatkozása” az 1994-es vb-döntőn dirigáló bíró, Puhl Sándor, akiről még arra is emlékszik, hogy a svédek elleni csoportmeccsen is bíráskodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.