Doll elmondta, mi kéne a magyar futball fejlődéséhez

A német tréner szerint első lépésként a horvát és a szerb labdarúgás szintjére kellene eljutni.

MN
2018. 02. 06. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Doll immár négy éve irányítja a zöld-fehér labdarúgócsapatot. A Ferencváros trénere ennek apropóján is beszélgetett a Nemzeti Sporttal.

„A Ferencvárosban mindig nyerni kell, a klub és a szurkolók egyaránt trófeákat várnak, de nekem a fejlődés legalább ennyire fontos. Magyar szinten mindent megnyertünk, amit lehetett, de remélem, hogy idővel képesek leszünk egy lépcsőfokkal feljebb lépni, és bejutni valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. De odáig hosszú és nehéz út vezet” – mondta.

Hozzátette, a lehetősége ugyan megvolt, a német élvonalból és más első osztályú bajnokságokból is érkezett ajánlata, de egyszer sem érezte, hogy váltania kellene. Sőt, a német szakember, aki ittléte alatt úgy érzi, jobb edző lett, könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy négy év múlva is a Fradi kispadján ül.

S, hogy ki volt a három legjobb játékos, akikkel a Ferencvárosban együtt dolgozott? Doll erre a felvetésre Gera Zoltán, Leandrót és Hajnal Tamást emelte ki. A legszebb pillanata kapcsán a következőket mondta:

„Több nagyszerű meccset is játszottunk, de a legtöbbet talán a Videoton elleni Magyar Kupa-döntő jelentette, még 2015-ben. Második helyen végeztünk a bajnokságban, de a csapat 2004 után ismét aranyat ünnepelhetett. A 4–0-s győzelem véget vetett az ínséges éveknek, és elhittük, hogy képesek vagyunk nyerni” – emelte ki. A legkeserűbb emléket pedig a korai nemzetközi kupabúcsúk jelentik.

De Doll kifejtette véleményét arról is, miként látja a magyar futballt, s annak változásait. Mint mondta, egyelőre várjuk, hogy a magyar futball kitermelje a következő generációt, és az új arénákban minőségi produkciót lássanak a nézők.

„Szükség lenne olyan futballistákra, akik a nemzetközi porondra vezetik a magyar csapatokat, és így a hazai együttesek felzárkózhatnának az európai középmezőnyhöz” – folytatta.

Továbbá rávilágított, első lépésként a horvát és a szerb labdarúgás szintjére kellene eljutni, ugyanakkor ez csakis kőkemény munkával lehetséges, focizgatással nem.

„Keményebbnek kell lenni, mentálisan erősebbnek, már fiatal korban is. Ha a tehetség már az utánpótláscsapatban csak panaszkodik, mert keményen kell edzenie, akkor nem várhatunk felemelkedést” – fejezte be gondolatait Doll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.