Gulácsi, Kádár: az Európában talpon maradt magyarok

Kleinheisler László Asztanája kiesett, így két honfitársunk készülhet a nyolcaddöntőre az Európa-ligában.

Gabay Balázs
2018. 02. 23. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadtak vaskos meglepetések az Európa-ligában a 16 közé jutásért menő csaták visszavágóin, de minket, magyarokat talán a legjobban az izgat, maradtak-e talpon honfitársak a nyolcaddöntőre. Nos, maradtak, ketten: Gulácsi Péter (Leipzig) és Kádár Tamás (Dinamo Kijiv).

Kleinheisler László csapata, az Asztana akárhogy is küzdött, kiesett a Sporting CP ellen, de a továbbjutás már Kazahsztánban eldőlt. Ott ugyanis 3-1-re nyertek a portugálok. Ennek ellenére a vendégek a visszavágón szép eredményt értek el, 3-1-es hazai vezetésnél sem estek szét, és a 94. percben egyenlíteni tudtak (3-3). Kleinheisler László ekkor már nem volt a pályán, a 60. percben lekapta a pályáról Sztanimir Sztojlov edző.

Gulácsi Péter a gólvonalon várta csapata örömjátékát Lipcsében, ők is 3-1-es előnyről vágtak neki a Napoli elleni második mérkőzésnek. Maurizio Sarri viszont alaposan összekapta övéit, s gyakorlatilag ellenkező előjellel, de szinte megismétlődött az első összecsapás. Ezúttal az olaszok vették tűz alá a magyar hálóőr kapuját, 13-6 volt a kapu felé tartó lövések aránya – a javukra –, a lipcseiekre nézve eléggé lesújtó adat, hogy míg ellenfelük nyolcszor, ők egyszer sem találták el a kaput. Nem is volt véletlen, hogy az odavágóhoz képest jóval erősebb felállásban kezdő nápolyiak a 86. percben már csak egy lépésre voltak a továbbjutástól (0-2). De a németek kitartottak, így idegenben rúgott több góllal ők mentek tovább.

A Dinamo Kijiv havas-jeges pályán fogadta az AEK Athént, az odavágó 1-1-es eredménye ukrán továbbjutást sejtetett. A vendéglátók viszont nem igazán erőltették a támadásokat, aminek az lett a vége, hogy az egyik görög támadó két lépésre a kaputól kapott labdát, mégsem tudta belőni. Persze volt, hogy a vendégek szabadítottak fel a gólvonalról Júnior Moraes (Dinamo) lövése után. Kádár Tamásnak is volt egy lehetősége fejjel, de abból sem született találat. A 0-0-lal Kádárék készülhetnek a nyolcaddöntőre.

A legnagyobb meglepetést Gulácsiék továbbjutása mellett a magyar kapus egykori klubja, a Red Bull Salzburg szerezte. A Real Sociedad ellen idegenben 2-2-t értek el, majd a visszavágón Berisha büntetője a 74. percben mindent eldöntött, a baszk csapat kiesett. A svéd kis csapat, az Östersund menetelésének az Arsenal vetett véget: bár az Emiratesben 2-0-ra is vezettek az északiak, végül „csak” 2-1-re tudtak győzni, amivel összesítésben az Arsenal jutott tovább (4-2).

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágó:

 

Korábban:

 

Szerdán játszották:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.