Megkezdődött a per, amelyet a rasszizmussal vádolt Kassai Viktor indított

Mevoungout beidézik Felcsútról, Lipták Zoltán és Kassai Viktorral együtt ő is ott lesz Győrben.

Arday Attila
2018. 02. 20. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Kisalföld.hu beszámol róla: hamarosan alighanem a Győri Törvényszéken fogják egymással szembesíteni Kassai Viktort és Lipták Zoltánt, Lipták ugyanis korábban rasszista kijelentéssel vádolta a nemzetközileg ismert játékvezetőt. Kassai hétfőn ott volt a kezdődő peren, szerinte nem mondott semmi rasszistát.

Ha már az ominózus kijelentés bírósági jegyzőkönyvbe került, akkor a mi nyomdafestékünknek is el kell tűrni – írja a regionális portál, amelynek beszámolója szerint Lipták Zoltán válogatott labdarúgó azt állította az ellene irányuló kereset szerint, hogy Kassai Viktor lenegrózta a kameruni játékost, Patrick Mevoungout, aki egyébként a Győri ETO-ban is játszott korábban.

A mondat pedig így hangzott volna: „Shut up (kussolj) negró, fa.....ó g..i vagy.” Kassai Viktor szerint ez valótlan, s ezért személyiségjogi pert indított a Diósgyőr védőjeként játszó Lipták ellen.

A Kisalföld.hu beszámolója szerint a szurkolók közt sokáig beszédtémával szolgált maga az előzmény: tavaly a Vasas–Diósgyőr-meccsen Lipták Zoltán belemarkolt Félix Burmeister heréibe, amit a bíró piros lappal honorált. „Megláttam a piros lapot, és leszállt a lila köd ” – nyilatkozta később a focista, aki nem hagyta el azonnal a pályát az április 29-i meccsen, hanem fenyegetően indult Kassai felé, sértegette is. Az MLSZ fegyelmi bizottsága megbüntette ezért, s a tárgyalás jegyzőkönyvét írta volna épp alá a szintén meghallgatott Kassai Viktor, amikor látta, mit állít róla a játékos. Mivel Liptáknak győri a bejegyzett lakcíme, a Miskolci Törvényszékről az ügy idekerült. „Sem ilyet, sem más rasszista kijelentést nem tettem” – szögezte le hétfőn a jó hírnevének megsértése miatt perlő futballbíró, aki azt kéri: állapítsák meg a jogsértést, és Lipták Zoltán fizessen neki 500 ezer forint sérelemdíjat. 

Dr. Megyes Géza törvényszéki bíró kérdésére Kassai Viktor elmondta, hogy

a mérkőzésről hangfelvétel készül egy zárt láncú kommunikációs rendszereszközzel,

amit a mérkőzés előtt a bírók és partjelzők kötelesek felhelyezni. Ezt csak a meccs után vehetik le, a felvételt pedig feltöltik az MLSZ szerverére. Ha a vaskos kijelentés elhangzott volna, az kiderül. 

Lipták személyesen nem volt jelen a peren, jogi képviselője viszont kijelentette: ügyfele ezt a rasszista kijelentést nem saját fülével hallotta, hanem játékostársától, és így is adta elő a fegyelmi tárgyaláson. Nem mondott hát valótlant, Kassai Viktor pedig – hangsúlyozta az alperesi képviselő – közszereplő.

A játékvezető ügyvédje azonban felolvasta a jegyzőkönyv sorait, amiből az olvasható ki: Lipták igenis tényként fogalmazta meg vádját a profi játékvezetőről, ezért indítványozták, hogy a jegyzőkönyvet a bíróság kérje be az MLSZ-től. A másik fél viszont amellett kardoskodik, hogy a fegyelmi tárgyalásról nem is szó szerinti jegyzőkönyv készül, kérjék hát ki a mellékleteként becsatolt „Mevoungou-féle” nyilatkozatot is.

A hangfelvétel beszerzését viszont sem Kassai nem indítványozta, sem az alperesi képviselő,

akinek ez a hatáskörébe tartozott volna a bíró külön felhívása szerint.

Lipták ügyvédje közölte: még nem él a lehetőséggel, először Mevoungout szeretné idehívni, aki állítólag a rasszista kijelentésről mesélt. A bíróság be is idézi őt Felcsútról, így legközelebb itt lesz ő, Lipták Zoltán és Kassai Viktor. Ha pedig az ellenmondást nem sikerül elsőre feloldani – amire jó az esély –, akkor szembesítik a feleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.