Százmilliókat kellett fizetniük a tulajdonosoknak, hogy megmeneküljön az Újpest

728 millió forintot kellett betolni a cégbe.

MN
2018. 02. 14. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség, most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak – írja az Mfor.hu.

A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – ez a 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. 

A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották, és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.

Ha két egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe, ennek köszönhetően a –200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.

Az Mfor.hu azt írja, 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak: akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról. Így tehát a tulajdonosok négy év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.