Az utolsó pillanatban nyert a Honvéd és a Ferencváros

Idegenben nyert a Mezőkövesd, a DVTK a hajrában egyenlített. Dobogón az Újpest.

Pintér Bence
2018. 03. 17. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobogóra lépett az Újpest a labdarúgó-élvonal szombati, 23. fordulója után, ugyanis egy pontot szerzett Pakson, a Debrecen pedig ismét kikapott, ezúttal hazai pályán a Mezőkövesdtől. A játéknap előtt sereghajtó kövesdiek elmozdultak a kiesőhelyről, ahol jelenleg a Haladás és a Balmazújváros áll – mindkét együttes veszített szombaton. A DVSC legutóbb december elején nyert bajnoki meccset, a Mezőkövesd viszont november eleje óta veretlen. A listavezető Ferencváros 3-1-re nyert a vendég Puskás Akadémia ellen, a hárompontos hátránnyal második Videoton szintén hazai pályán 1-0-ra múlta felül a Balmazújvárost. A székesfehérváriak a vesztett pontokat tekintve ugyanúgy állnak, mint fővárosi riválisuk, ugyanis egy meccsel kevesebbet játszottak.

A címvédő Budapest Honvéd hosszabbításban szerzett góllal 2-1-re legyőzte szombaton a vendég Haladást. A kispestiek győztes gólját a csereként beállt Danilo szerezte, a szombathelyiek vereségükkel továbbra is kiesőhelyen állnak.

Az első félidőben a Honvéd birtokolta többet a labdát, de mezőnyfölénye nem jelentkezett gólhelyzetekben, csak többnyire veszélytelen támadásokban és próbálkozásokban nyilvánult meg. A szünet előtti hajrában Bobál fejesgóljával mégis vezetést szerzett a kispesti csapat.

A folytatásban lendületesebb futballt mutatott a Haladás, de Gróf bravúrja miatt eleinte nem tudott egyenlíteni, bő negyedóra elteltével azonban Jagodics szép csúsztatása már utat talált a kapuba. A gól után ismét a kispestiek vették át a játék irányítását, ám mindkét csapat megszerezhette volna a győztes gólt. A vendégeknél Király remekelt a kapuban, a hazaiakat a kapufa mentette meg egy szabadrúgást követően. Amikor már úgy tűnt, hogy marad a pontosztozkodás, akkor a csereként beállt Danilo kapott labdát a bal oldalon, majd kilőtte a hosszú sarkot, így végül a kispestiek otthon tartották a három pontot.

A listavezető FTC házigazdaként, fordulatos mérkőzésen 3-1-re legyőzte a Puskás Akadémia csapatát a forduló zárómérkőzésén. A vezetést a felcsúti együttes szerezte meg Henty góljával a 24. percben. A 37. percben kiállították Paintsilt, a Ferencváros ghánai játékosát, de két perccel később egyenlített is a hazai csapat Otigba góljával.

A szünet után a Ferencváros irányította a játékot, hiába volt emberhátrányban. A 81. percben kiállították a Puskás gólszerzőjét, Hentyt. A zöld-fehérek a 90. percben egy szöglet után Blazic fejesgóljával megfordították a mérkőzést, a hosszabbításban pedig pontrúgásból talált be Böde, beállítva a végeredményt.

A hideg, szeles, esős időjárás miatt alig néhány száz néző lézengett a paksi stadionban. A vendégek gyakorlatilag az első perctől kezdve letámadták riválisukat. Az Újpest játszott mezőnyfölényben az első félidőben, és Simon révén két nagy lehetőséget is elpuskázott.

A fordulást követően Simonhoz hasonlóan Novothny is csak a kapufát találta el, előbbi bő negyedórával a vége előtt súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. A paksiaknak a 77. percig kellett várniuk az első nagy lehetőségükre, de a lila-fehérekhez hasonlóan ők is csak a kapufát találták el, így maradt a gól nélküli döntetlen.

A két csapat sorozatban ötödik egymás elleni összecsapásán osztozkodott a pontokon az élvonalban.

A játéknap előtt sereghajtó Mezőkövesd képes volt győzni a Debrecen otthonában. Helyzetek nélküli első negyedóra végén szinte a semmiből szerzett vezetést a DVSC. A gól azonban mintha a hazai együttest zavarta volna meg, a folytatásban ugyanis a vendégek átvették az irányítást, és egyre nagyobb fölényüket gólokra is váltották, így a szünetig fordítottak.

A második játékrész elején tovább növelte előnyét a kiesés elől menekülő Mezőkövesd. A debreceniek kétgólos hátrányban aztán elkezdtek focizni, egyre nagyobb fölénybe kerültek, az utolsó negyedórában szinte kapujuk elé szegezték a vendégeket, ám csak szépíteni tudtak.

Mezőnymunka és sok taktikai szabálytalanság, kevés helyzet jellemezte az első félidőt, amelynek elején a vendégek voltak határozottabbak, a közepétől azonban a hazaiak akarata érvényesült.

Bognár Tamás játékvezető a szünet előtt „spórolt” a figyelmeztetésekkel, a második félidő elején azonban már nem: bő tíz perc alatt négy DVTK-játékos kapott sárga lapot. A 71. percben a hazaiak megszerezték a vezetést, de Berecz góljához kellett a miskolci kapus, Antal hibája is. A Vasas a hajráig biztosan őrizte minimális előnyét, ám a DVTK a négyperces hosszabbítás utolsó percében egyenlített: Brkovic egy szabadrúgás után fejjel volt eredményes.

A DVTK-nak nem sikerült ugyan győznie, a Vasas ellen így is 2016 decembere óta veretlen, a mostani döntetlen mellett azóta háromszor legyőzte az angyalföldieket.

Az első félórában a hazaiak birtokolták többet a labdát, fölényükre jellemző volt, hogy a Balmazújváros alig lépte át a félpályát. Ezt követően kiszabadultak a vendégek a szorításból, de igazi gólhelyzet csak a Videoton előtt adódott az utolsó percben: egy sarokrúgás után Marko Scepovic két méterről az előtte fekvő védőbe lőtt.

A második félidő elején aktívabban kezdett a Balmazújváros, de nem tartott sokáig a lendülete. A fehérváriak elkeseredetten harcoltak a győzelemért, de veszélyt csak a vendégek kontratámadásai hordoztak magukban. Mégis a Videoton szerezte meg a vezetést, miután Juhász Roland fejjel volt eredményes. Mint utóbb kiderült, a csapatkapitány gólja győzelmet eredményezett a hazaiak számára.

A meccs 60. percében a fehérváriaknál pályára lépett Huszti Szabolcs, aki 4679 nap elteltével tért vissza az NB I-be, legutóbb 2005. május 26-án, a Budapest Honvéd – Ferencváros találkozón játszott a magyar élvonalban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.