Épp most hagyja faképnél Messit egy szerény afrikai csillag

A Watford elleni mesternégyesével klubrekordot döntött Mohamed Salah, aki ámulatból ámulatba ejt minket.

Gabay Balázs
2018. 03. 18. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úton van afelé, hogy a világ legjobbjává váljon.” Nem más, mint a 2013-as BL-döntős Dortmund és a Liverpool jelenlegi edzője, Jürgen Klopp fogalmazott így Mohamed Salah hét végi játéka láttán. Az egyiptomi csatár négy kapura lövéséből négy gólt szerzett a Watford elleni hóesésben az Anfield Roadon – ilyenre a volt arsenalos Andrej Arsavin óta senki sem volt képes. Két olyan találata is volt, melyek előtt 2-3 védőt fektetett el, nevetségessé téve őket.

Mozgása, apró, szemmel követhetetlen cselei Lionel Messit idézik, jobbal és ballal is kíméletlen, mutatói alapján immár joggal mérik az argentin klasszishoz. 31 szezonbeli bajnokin 28 gólnál tart, a góllövőlistán néggyel előzi a sérült Harry Kane-t. Salah ezzel az európai Aranycipőért folyó harcban is az élre tört: a topbajnokságokban a barcás Lionel Messi 26, a laziós Ciro Immobile 24, a Bayernben játszó Robert Lewandowski 23 gólt jegyez.

Az egyiptomi csatárnak negyvenegyedik liverpooli fellépésén ez volt a harminchatodik találata. Ezzel átadta a múltnak Fernando Torres első szezonos klubrekordját, a Pool örökranglistáján pedig máris olyan játékosokat előzött meg, mint Craig Bellamy, Dijbril Cissé vagy Milan Baroš. Utóbbiaknak viszont legkevesebb száz fellépésre volt szükségük ehhez hasonló terméshez. A Premier League-ben a gólpasszlistán holtversenyben harmadik, ez is jelzi sokoldalúságát. Hozzáállásáról csak annyit: a Watford-meccs utáni nyilatkozatának első mondatában csapattársainak mondott köszönetet, akik nélkül nem tartana itt.

Az utolsó játékos, aki Messi előtt olyan hatást gyakorolt egy csapatra, mint Mo, Diego Maradona volt

– edzője szerényen csak így vélekedett róla szombati teljesítménye láttán. 

A bajnokság mellett természetesen az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is számtalan gólja van, a BL-ben ugyanannyit lőtt (6), mint Lionel Messi. 

Akadnak futballisták, akik csak klubjukban képesek hőssé válni, Salah nem ilyen. A vb-selejtezőkön az Uganda és a Kongó elleni találkozókat is ő döntötte el, utóbb meccsen az ő két góljával jutott ki 30 év után a világbajnokságra Egyiptom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.