Győzött a rutin Londonban: negyeddöntőben a Juventus

Fordulatos, pörgős meccsen maradt alul a szimpatikus vesztes szerepébe kerülő Tottenham.

Énekes András Előd
2018. 03. 07. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutoljára 2011 tavaszán járt a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Tottenham Hotspurs. Akkor a Real Madrid ellen dupla vereséggel estek ki, de ahogy most is, a legjobb 16 között akkor is egy olasz csapatot kaptak a sorsolás után. Az AC Milant Peter Crouch egy szem góljával sikerült kiejteni, idén viszont rögtön négy gólt is láthattunk a Spurs torinói vendégjátékán. 

Hiába vezetett már 2-0-ra a Juventus, a döntő momentum Gonzalo Higuaín kihagyott tizenegyese volt. Akkor eldőlhetett volna a párharc, de Harry Kane és Christian Eriksen góljaival visszajött az angol csapat, mi több, a párharc fő esélyesévé lépett elő. 

A Wembley-ben rögtön az első 20 perc nagyobb iramot és több focit hozott, mint a tegnapi rangadó, a PSG-Real Madrid. Ugyan a Juventus volt lépéskényszerben, a Spurs aktívabban kezdte az összecsapást. A hazaiak dél-koreai szélsője, Son ficánkolt a nála meglehetősen lassabb Barzagli mellett, de a kapura tartó lövéseket és fejeseket Gianluigi Buffon magabiztosan öklözte ki, vagy ölelte át. A londoni letámadásból alkalmanként sikerült csak kitörnie a Juvénak, az egyik ilyen esetből pedig tizenegyest kellett volna ítélnie a lengyel Marciniak játékvezetőnek. Douglas Costát egyértelműen elkaszálta Jan Verthonghen – büntetlenül.

Miután Barzagli nagyon csúnyán megtaposta (szintén büntetlenül) Sont, a 39. percben végül csak betalált a hálóba a Spurs legaktívabb játékosa (1-0). Egy perccel előtte ziccert rontott, de Trippier beadásába olyan kacskán tette bele mindkét lábát, hogy a labda valahogy átbuckázott a menteni igyekvő Chiellini, valamint Buffon kezén. A meccs ritmusát jól jelzi, hogy másfél percre rá már Khedira egyenlíthetett volna egy kontra után a másik oldalon.

A második félidőben is a Spurs dominált, több helyzetet is dolgoztak ki, de három percnyi rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy lerombolják azt, amit előtte egy óráig építettek. A 64. percben egy továbbcsúsztatott beadásra Higuaín érkezett kiválóan (1-1), a 67. minutumban pedig ő ugratta ki argentin csatártársát, Paulo Dybalát, aki ziccerben vezethette Llorisra a labdát (1-2). Hidegvérrel értékesítette a helyzetet, ezzel pedig megfordította a párharcot az olasz bajnok.  

A maradék huszonöt perc a Juventus hősies védekezéséről szólt, hisz a Tottenham minden erejét mozgósította. Érkezett a padról Erik Lamela és Fernando Llorrente is, a 90. percben Kane pedig még kapufát is fejelt; a lecsorgó labdát Barzagli szabadította fel a gólvonalról. Ez volt az utolsó szalmaszál, a Spurs kezei közül kicsúszott a továbbjutás, így a tavalyi döntős olaszok léptek tovább két argentin klasszisuk góljaival. Videós összefoglaló itt.

A londoni izgalmak árnyékában északabbra, a Manchester City otthonában is zajlott egy nyolcaddöntő. A svájci Basel a becsülete megmentéséért lépett pályára, hiszen odahaza 4-0-ra lebőgtek Guardiola Cityje ellen. A feladatot nem kis meglepetésre tökéletesen teljesítette Raphael Wicky legénysége, hiszen Elyounoussi és Lang góljaival 1-2-re legyőzték a tartalékosan is jóval esélyesebb kékeket. A Manchester City idei harmadik vereségét szenvedte el, de ezzel együtt is várja ellenfelét a negyeddöntősök között, csatlakozva a Liverpool, a Real Madrid és a Juventus csapatához.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.