Kim Dzsongunnal találkozott a NOB elnöke

Egy labdarúgó-mérkőzést is megnéztek a Május Elseje Stadionban.

MTI
2018. 03. 30. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető és a kommunista ország első embere a jelentések szerint előbb egy 30 perces hivatalos találkozón vett részt pénteken, amit egy 45 perces általános megbeszélés követett. Ezalatt egy labdarúgó-mérkőzést néztek meg a Május Elseje Stadionban.

A beszélgetés főtémája az észak-koreai sportolók esetleges részvétele volt a 2020-as tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián. Bach szerint Kim Dzsongun támogatta a NOB erre vonatkozó törekvéseit.

A NOB elnöke csütörtökön érkezett meg Phenjanba, néhány nappal az után, hogy Kim Dzsongun a héten előre be nem jelentett, háromnapos látogatást tett Pekingben, és tárgyalt többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel. Ez volt az észak-koreai vezető első kínai és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben apja, Kim Dzsongil halála után átvette az ország vezetését.

Az észak-koreai vezető április 27-én Mun Dzsein dél-koreai elnökkel is találkozik.

A Koreai NDK a NOB és Dél-Korea bátorítására egyezett bele abba, hogy sportolóival részt vegyen a februári phjongcshangi téli olimpián. A hivatalosan háborúban álló két ország versenyzői az egyesített Korea zászlaja alatt együtt vonultak fel a megnyitón, és együtt érkeztek a stadionba a záróünnepségen is, a női jégkorongtornán pedig közös csapat indult. Ez volt az első egyesített dél-koreai válogatott az olimpiák történetében.

Az ötkarikás játékokra 22 észak-koreai sportoló utazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.