Sevillai énekszó a manchesteri éjszakában

Hatvan évet vártak arra, hogy bejussanak Európa legjobb nyolc csapata közé. Meglepetés az Old Traffordon.

Énekes András Előd
2018. 03. 13. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel ezelőtt némi meglepetésre a jobb erőkből álló Manchester United képtelen volt gólt szerezni a Vincenzo Montellával igencsak hullámzó teljesítményt nyújtó Sevilla otthonában. A meccs képe viszont két egyenrangú csapat biztonsági játékát mutatta, a legnagyobb helyzet pedig a hazaiak előtt adódott, de David de Gea földöntúli védésével maradt a 0-0.

Azóta eltelt néhány meccs, Mourinho csapata pedig a hétvégén nyert egy rangadót a Liverpool ellen, míg a Sevilla elveszített egyet a Valencia ellen. Ellentétes előjelekkel várták tehát a nyolcaddöntő visszavágóját, amelyet a mindig kritikus Old Trafford közönsége előtt rendeztek.

Az első percekben voltak ugyan lövések itt és ott is, de a hazai nézők szája olykor füttyre kerekedett, mert a United feszülten játszott, biztonságra törekedve – mégis hibákkal. A Sevilla tüzelt mindenhonnan, de alig találta el De Gea kapuját, s ha mégis, a spanyol hálóőr könnyűszerrel védett. Fellaini lövése jelentette az egyik legnagyobb veszélyt a 37. percben, de Rico jól zárta a szöget.

A második félidőre megélénkült a meccs, előbb Correa bénázott el egy ziccert, aztán Lingard lövését kellett bravúrral védenie Sergio Ricónak. A 72. percben aztán jött egy párharcot eldöntő mozdulat, de nem gól, hanem csere formájában. A sokat, de eredménytelenül küzdő Muriel helyére a hat BL-csoportmeccsen hat találatot szerző Ben Yedder állt be, aki két perccel később egy ártalmatlannak tűnő támadás után kibillentette egyensúlyából Baillyt, aztán kilőtte De Gea kapujának bal alsó sarkát (0-1). Alig ocsúdott fel a Manchester, amikor a 78. percben egy szöglet után ismét a francia exfutsalos talált be (0-2). Fejesét próbálta védeni De Gea, azonban bravúrja után bepattogott a labda a gólvonalon túlra.

Innentől megpecsételődött az egyébként nézhetetlenül játszó Man United sorsa, s még ha Lukaku 84. percbeli szépítő gólja adott is némi reményt (1-2), a hajrában Ben Yedder lehetséges mesterhármasa volt az egyetlen nyitott kérdés. Nem kis meglepetésre bejutott a legjobb nyolc közé a Spanyolországban bukdácsoló Sevilla, ezzel Montella együttese 60 éves csöndet tört meg. A sokáig eseménytelen találkozó leglényegesebb pillanatai elérhetők itt.

Az ukrajnai odavágón vezetett ugyan Eusebio Di Francesco csapata, két brazil találattal 2-1-re megnyerte a találkozót a Sahtar, így a visszavágóra jó esélyekkel utazhatott. Az első játékrészben a hazaiaknak kellett volna támadniuk az eredeti forgatókönyv szerint, de jószerivel egyetlen kaput eltaláló, veszélyes lövést nem eresztett meg egyik gárda sem. A fordulás után megrázta magát a Roma, Strootman kiugratásából Dzeko szerzett lesipuskás találatot (1-0). Egy idegenbeli góllal az olaszok jutottak tovább a legjobb nyolc közé, bár egyik csapat sem nyújtott emlékezeteset a Stadio Olimpicóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.