időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Tűz és víz

Haraszti Gyula
2019.04.15. 06:00
Tűz és víz

Gyurcsány Ferenc fejében háború van. Ez persze nem újdonság a politika iránt nyitott választók nagy részének, a többség tisztában van vele, hogy a Demokratikus Koalíció elnökével nincs minden rendben. Ezt megerősítette az egykori szocialista kormányfő európai parlamenti kampánybeszéde is, amelyben a szokásos diktatúrázás és gazemberezés mellett az őszödi hazudozó felvázolta történelmi vízióját a fideszes választási győzelem világhelyzetre gyakorolt tragikus hatásairól.

Gyurcsány nem kevesebbet állított a kék műanyag rudakkal tapsikoló közönsége előtt, mint hogy egy új európai háború közeleg, ha a „gyűlölködő Orbán Viktor” és a hozzá hasonlók szereznek többséget az Európai Parlamentben. Tűz és víz fog szemben állni egymással az egész kontinensen, ha a nehézfegyverzetben harcoló kormányerők győznek az ő huszárseregével szemben, fogalmazott a DK elnöke, miközben Jean-Claude Junckert meghazudtolva forgatta a nyelvét, hogy ki tudja mondani ezeket a szavakat.

Gyurcsánynak voltak egyéb párhuzamai is, a magyar történelem nagy eseményei kerültek terítékre, amikor az Európai Egyesült Államok eszméjéről beszélt, ahol nem lesznek majd különbségek a nemzetek között. Nem átallotta például az Osztrák–Magyar Monarchiához hasonlítani az Európai Uniót, de emlegette 1956-ot és a rendszerváltást is, amelyről azt állította, hogy annak ő is aktív elősegítője volt.

Aki emlékszik még erre az időszakra, az persze tudja, hogy Gyurcsány a nyolcvanas évek végén nem éppen a demokrácia megteremtésén, hanem az állampárt vagyonának átmentésén dolgozott a Kommunista Ifjúsági Szövetség üdvöskéjeként. Ennek tudatában pedig különösen gyomorforgató, hogy a DK vezetője az Orbán-kormány kapcsán „modern kori pártállamról” is beszélt. No meg az igazságszolgáltatás „hiénáiról”, akik nem átallották börtönbe zárni a barátait különböző korrupciós bűncselekményekért.

Miközben a tisztességről szónokolt, szinte felmagasztalta azt a Czeglédy Csabát, aki ellen milliárdos adócsalás gyanújával folyik eljárás, és ahogy kitette a lábát az előzetesből, a DK listájának huszadik helyére került. Mert Gyurcsány szerint Czeglédy erős volt ahhoz, hogy ne gazember legyen.

Miközben Gyurcsány bűnözőket mentegetett, felesége, a DK listavezetője előre megfontolt szándékkal, teátrálisan sírt. A színjátékot egy romantikus történettel indította egy nagymamáról, akinek „idegenbe kényszerült” a családja. Ettől pedig jól elérzékenyült, hogy később azt üzenhesse Orbán Viktornak, előjöttek belőle az „erő és düh könnyei”. Pityergett tehát egyet, mielőtt elkergeti a kormányfőt és hazahívja sok százezer polgártársunkat.

A kampánygyűlésen felszólalt Nagy Blanka gimnazista is, aki azzal vált híressé, hogy trágár szavakkal illette a köztársasági elnököt. Blanka karrierje azóta töretlen a baloldalon, előrángatják az MSZP és a Momentum berkeiben is, mintha ő képviselné a magyar ifjúságot. A DK körül tehát, hogy magát a pártelnököt idézzük, kígyók kígyóznak. Elég kínos viszont, amikor némelyikük sziszeg.

Nem kisebb a káosz a főpolgármester-választás kampányában sem az ellenzék háza táján. Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje például „szabad és zöld, élő és élhető” Budapestet ígért a budapestieknek. Eközben azonban tüzes billogként kezd ráégni a zuglói parkolási botrány, amiből világosan látszik, nemhogy egy várost, de még egy kerületet sem tud tisztességesen vezetni. Az LMP és a Jobbik jelöltje, Puzsér Róbert pedig nagyon berágott, mert kihagyták a tárgyalásokból. A háború tehát nemcsak Gyurcsány fejében zajlik, hanem az ellenzéki jelöltek között is folyik, mint ahogyan ezt már megszokhattuk. Mert hogyan is foghatna össze tűz és víz?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.