Hazai pálya

Két év folyamatos kampány után két év kormányzás következik, ami azonban semmivel sem békésebb műfaj, mint a választásokat felvezető politikai közelharc.

Kis Ferenc
2020. 02. 13. 6:00
null
A miniszterelnök az évindító Kormányinfón közel három órán át válaszolt a sajtó kérdéseire Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év folyamatos kampány után két év kormányzás következik, ami azonban semmivel sem békésebb műfaj, mint a választásokat felvezető politikai közelharc, viszont az országnak mindenképpen hasznosabb, hiszen a szavak mellett – sőt inkább helyett – a tettek beszélnek.

Január elején az évnyitó Kormányinfón Orbán Viktor már vázolta az előttünk álló időszak kormányzati terveit, egyértelművé tette a prioritásokat és több konfliktusos ügyben is demonstrálta az eltökéltségét.

Utóbbiak közé tartoznak a börtönbizniszként elhíresült, ipari méretekben indított kártérítési perek, valamint a szegregáció ürügyén a gyöngyöspatai cigányoknak kiperelt százmillió forint. A két esetben közös pont, hogy borzolja a társadalom igazságérzetét, rombolja a közmorált, illetve komoly szerepet vállalnak benne bizonyos baloldali, liberális politikai körök, álcivil szervezetek. A kormány megelégelte, hogy Soros Györgyhöz köthető NGO-k, illetve néhány tucat ügyvéd fejőstehénnek nézze az államot, azaz a magyar adófizetőket, és milliárdokat húzzanak ki a zsebünkből.

A Fidesz szerdai kihelyezett frakcióülésén ez a két – ahogy Dömötör Csaba államtitkár fogalmazott – „balhés ügy” is napirendre került, hiszen törvénykezési feladattal is jár a helyzet megoldása. Fontos, hogy érdemi lépések is történtek már, ugyanis mindkét esetben elzárták az állami pénzcsapokat.

A kormány egyik lényeges feladata a társadalom védelme olyan jelenségekkel, érdekcsoportokkal szemben, amelyek a közösségnek, az ország egészének károkat okoznak, rombolnak. Az előbbiekben taglalt ügyek mellett ilyen jelentős kihívás az illegális bevándorlás is. Az elmúlt napok eseményei, a röszkei betörési kísérlet és a migránskaravánok provokációi ismét rávilágítottak arra, hogy a határvédelem életbe vágóan fontos. Nem lehet kétségünk: ha a jelenlegi ellenzék bármikor a kormányrúdhoz férne, humanitárius okokra hivatkozva megnyitnák a déli határokat az illegális bevándorlók előtt. Előbb csak néhány százat engednének be, ami elindítaná a lavinát, és néhány hét leforgása alatt megismétlődne a 2015 nyarán tapasztalt rémálom, nemcsak a Keleti pályaudvarnál, de az egész országban.

A kétnapos kihelyezett frakcióülés az egyébként is erős politikai hét derekán előrevetíti, hogy a parlament tavaszi ülésszakának egyik kiemelt feladata lesz a gazdaságvédelmi akcióterv megvalósítása és a környezetvédelemmel összefüggő intézkedések is. A kormány alapvető céljai változatlanok: tovább szeretnék erősíteni a gazdaságot, magasabb béreket és több támogatást adnak a családoknak.

A jelen kihívásai mellett nem szabad szem elől téveszteni a jövőt sem, mert a felnövekvő generációkon múlik, hogy a most elért sikerek mennyire lesznek tartósak, értelmet nyernek-e a mostani erőfeszítések. Ezért rendkívüli jelentőségű a nehezen összeálló, de végre jó szívvel nemzetinek mondható alaptanterv, amely hazafias és egyben korszerű szemléletet ültethet át az oktatás mindennapjaiba. Nem véletlen, hogy sivalkodnak a globalista, kozmopolita szellemtörpék, akik jól tudják, hogy a család mellett nagyrészt az iskola falai között dől el, hogy a gyerekekből széles látókörű, nemzeti elkötelezettségű, öntudatos felnőttek válnak-e vagy a nyílt társadalmat hirdető, világkormányzásra törekvő erők alattvalói, manipulálható fogyasztók.

Az előttünk álló év kihívásai semmivel sem kisebbek a tavalyinál, de most ismét azon a pályán zajlik a csata, ahol az építkezés a nyerő taktika, nem a rombolás.

Az elmúlt tíz év azt igazolja, hogy a Fidesz–KDNP-szövetségnek ez hazai pálya. Már csak az a kérdés, hogy gólokra tudják-e váltani a helyzeteiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.