időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Rémisztő einstand

Néző László
2021.02.11. 06:00
Rémisztő einstand

„– A Múziumban tegnap megint einstandot csináltak!

– Kik?

– Hát a Pásztorok. A két Pásztor.

Nagy csönd lett erre.

Ehhez tudni kell, mi az az einstand. Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.”

Az idők és a körülmények változhatnak, de úgy látszik, az einstand örök marad. Most nem a Pásztorok A Pál utcai fiúkból érzik magukat nagyon erősnek, hanem a Niedermüller nevű erzsébetvárosi polgármester irigyelte meg a kisebbek üveggolyóját. Ez az üveggolyó azonban nem egy játék, hanem legalább hatszáz gyerek sorsa.

Ezzel szórakozik ez a DK-s vörös inges. A történet igen egyszerű és átlátszó: az előző, fideszes önkormányzat által kifejezetten a nagy múltú és elismert Molnár Antal Zeneiskola részére felújított VII. kerületi épületet hipp-hopp átjátszották a kétes egzisztenciájú, éppen hogy megalakult Free­szfe Egyesületnek. Persze törvényesen és tisztességesen, ahogy ezek mindig is szokták. Megpályáztatták az ingatlan hasznosítását, mondják, s mit ad Isten, éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetemről kimászolygottak egyesülete lett a nyerő. Igaz, hogy a pályázatot úgy eldugta a DK-s vezetésű önkormányzat, hogy maga Kántor kutya sem szagolta volna ki, de hát ezeknek a színészpalántáknak még a vadászkutyáknál is jobb ösztönük van, rögtön kiszimatolták a lehetőséget.

Azt írja nevezett egyesület a honlapján, amin egyébként a pénzkunyeráláson kívül szinte nincs is más tartalom: „Ezért hoztuk létre ezt a közösséget, hogy teret és lehetőségeket biztosítsunk azoknak, akik nem tűrik tovább a párbeszéd hiányát, a művészeti szabadság eltiprását!” Na, erről a párbeszédről meg a művészi szabadságról azért nyilván lenne véleménye a zeneiskola hatszáz tanulójának és a tanáraiknak is. Igaz, őket senki nem kérdezi közülük. Einstandnál nem kérdezik meg a gyengébbeket, mit akarnak.

Ha kicsit viccesebb kedvemben lennék, azt gondolnám, ez a Niedermüller elirigyelte az amerikai baloldali bolondok ideológiáját, akik a komoly zenét a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulásának tartják, s ezért tett keresztbe a zeneiskolának. Ilyen alapon, ha tehetné, nyilván betiltaná a matematika oktatását is, ugyanis az is a fehér emberek felsőbbrendűségének a kifejeződése, ahogy halljuk. Számtan helyett Gyurcsány Feri bácsi tartana az Erzsébetvárosban tanórákat, Hogyan legyünk milliárdosok címmel. Neki a matekból úgyis csak ez számít, na meg maximum, hogy deci vagy féldeci.

Csak hát ez az egész cseppet sem vicces. Sokkal inkább rémisztő. Mert ez az egykor önmagát is alkalmatlannak tartó, a keresztények ellen hergelő, botrányt botrányra halmozó polgármester kicsiben megmutatja, mit tennének ezek az országgal, ha valami balszerencse folytán újra kormányozhatnának. Országos einstand jönne, ostromállapot, erőszak, ököljog és kalózuralom. Mint egykor, Gyurcsány Ferenc országlása alatt. De ahogyan Molnár Ferenc írta, az einstand hadüzenet is. 2022-ben egy újabb, talán utolsó háborút kell vívni ellenük. Hogy ezek a rémisztő vörös ingesek végképp megverve eliszkoljanak a grundunkról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.