Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

idezojelek

Agresszorból demokrata?

Egyre pontosabb képet kapunk Jakab Péterről, akinek a testőrei egy utcafórumon fojtogatni kezdtek egy civilt, akinek volt bátorsága nem egyetérteni a baloldali összefogás egyik fő alakjával.

Cikk kép: undefined

Ahogy a mondás tartja: tetteiről ismerszik meg az ember. Ez a bölcsesség olyan megbízható előrejelzője az emberi magatartásnak, amely ugyanúgy érvényes minden politikusra, mint bármely más emberre. Ezt a barométert figyelve kapunk egyre pontosabb képet Jakab Péterről is, akinek a testőrei egy hajdúhadházi utcafórumon fojtogatni kezdtek egy civilt, akinek volt bátorsága nem egyetérteni a baloldali összefogás egyik fő alakjával.

Fontos kérdés, hogy vajon mit árulnak el a tettei a korábban szélsőjobboldali, mára szélsőbaloldali Jobbik elnökéről. A proli stílust csúcsra járató Jakab számításába láthatóan mindig akkor csúszik hiba, amikor szemtől szemben találja magát azzal a néppel, amelynek önjelölt megmentője szerepében tetszeleg idestova egy éve. Hiába a face­bookos parizerezős posztok, hiába a paprikás krumplis fényképek: a radikális párt vezére a való életben nem tud mit kezdeni az „egyszerű emberekkel”.

Emlékezetes, hogy az „egyszerű melósok” érdekvédőjeként is pózoló politikus a nyáron egy építési területen összetalálkozott egy nehézgépkezelővel, aki a munkáját végezte volna, miközben a baloldali politikus éppen az egyik párttársával filmezett. A felek között indulatos vita pattant ki, és csupán az akadályozta meg, hogy tettlegességig fajuljon a szóváltás, hogy nem voltak jelen a pártvezér testőrei.

A kínos eset után Jakab úr imázsa megroppant, és kellőképp hiteltelenné vált a saját szavazói körében is. Ezért a miniszterelnökjelölt-jelölt az utóbbi hetekben minden lehetőséget kihasznált, hogy bebizonyítsa: szíve a néppel dobban. Több utcafórumon is síró asszonyokat ölelgetett, akiknek állítólag tönkretette az életét az embertelen Orbán-kormány. Nagy kár azonban, hogy az egyik hölgyről azóta bebizonyosodott: korábban a Jobbik helyi képviselőjelöltje volt.

Pedig Jakab a jól bevált receptet nem mástól tanulta, mint a baloldali összefogás vezérétől és mentorától, Gyurcsány Ferenctől. A politikai korrepetálás azonban nem állt meg a kamerák előtt bemutatott könnyfacsaró jeleneteknél. Jakab Péter hajdúhadházi fóruma újra elénk idézte a békés tüntetőket lovasrohammal szétverő, az embereket kardlappal verető, könnygázzal oszlató és gumilövedékkel szétlövető Gyurcsány Ferenc kormányzását. Jogos tehát a déjà vu érzés, amikor egy újabb, magára az emberi érzelmek hamis mását erőltető szociopata bukkan fel a politikai térképen.

De mire számíthatnak Jakab Péter szavazói? És mire számíthatnak a miniszterelnökjelölt-jelölt hatalomba kerülése esetén azok, akik nem értenek egyet a politikus nézeteivel, netán vállalni merik, hogy másképp gondolkodnak?

Hogyan funkcionálna akár csak belügyminiszterként is a baloldali romhalmazkormányban egy olyan ember, akinek az identitása szélsőjobboldali közegben alakult ki, a Facebookra pedig Rákosi Mátyást idéző búzakalászos fotókat tölt fel?

A népi bölcsesség sosem hazudik: kutyából nem lesz szalonna! A radikális jobboldali ideológiákon pallérozódó, cigánygyűlölő és a szexuális kisebbségeket kirekesztő megnyilvánulásairól hírhedt politikusból legfeljebb névlegesen lesz konzervatív. A Jobbik hozzáállása továbbra is azon radikális politikai közösségekével azonos, amelyek nem riadnak vissza az erőszaktól. Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc keringője közben még inkább erősödni fog a szélsőjobb és a szélsőbal szerelme, amelyből majd újraszületik a klasszikus tétel: aki nincs velük, az ellenük van! Ha tehát kell, erőszakkal hallgattatják el a kritikus hangokat.

(Borítókép forrása: MTI/Soós Lajos)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.