idezojelek

Vejnemöjnen ujja

„Játszott Vejnemöjnen ujja. / Harsogott a hárfa húrja. / […] Föld alól a férgek, nyűvek / mind a rög fölébe gyűlnek.”

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined
Fotó: Adrian DENNIS / POOL / AFP

Hát odagyűltek, tényleg. Lássuk, hogyan!

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása van napirenden – ez önmagában nonszensz, egy normális világban fel sem merülne ez a lépés, de hát hol van már a normális világ? –, és mivel a csatlakozáshoz szükség van minden NATO-tagállam áldására, a finnek és a svédek most Magyarországra és Törökországra várnak. 

Vessünk egy pillantást arra, miképpen viszonyulnak ugyanők mihozzánk, hogyan viselkedtek velünk az elmúlt években, és milyen politikát valósítottak meg Magyarországgal.

 Nem árt ezt észben tartani, mert amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, tartja a régi magyar mondás.

Sanna Marin finn miniszterelnök 2019-ben ezt fejtegette: 

Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és genderkisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban.

 Nahát! 

De azért a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy ezt az a Finnország üzente nekünk, ahol nincs alkotmánybíróság.

Az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozó feladatokat a parlament alkotmányügyi bizottsága látja el. Egyes jogtudósok úgy vélik, hogy a kvázi pártpolitikai alapon megválasztott bizottság visszás lehet, hiszen elméletben lehetséges, hogy a képviselők megszavaznak egy törvényt, amit aztán szintén képviselők bírálnak el.

Gratulálunk a finn jogállamhoz! De nézzük azt a bizonyos kisebbségvédelmet is: 

Az ENSZ faji alapú megkülönböztetésért felelős bizottsága kritikát fogalmazott meg Finnországgal szemben,

 mivel állításuk szerint a számi parlament megkerülésével tettek fel 93 személyt a számi választók listájára, akik nem feleltek meg a nemzetiséghez való tartozás objektív kritériumainak. Ezzel a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság megsértette a számik jogát az önálló demokratikus folyamatokban való részvételhez.

Remek, amikor ilyenektől kapunk kioktatást kisebbségvédelmi ügyekben. De van még néhány példám. Petri Sarvamaa (EP-képviselő, Kokoomus): 

Orbán kemény dió, meg kell hagyni. Ahogy félelemkeltéssel és az emberek elbizonytalanításával építi a hatalmát, rendkívül gusztustalan.

De Vejnemöjnen tovább muzsikál, s gyűlnek a rög fölé, folyamatosan: Ville Niinistö (EP-képviselő, Zöldek): 

Fontos, hogy a bizottság most kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország és Magyarország ellen, hogy ezekben az országokban is biztosíthatók legyenek a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó uniós állampolgárok jogai. Gyakorlati büntetéseket kell alkalmazni azokkal a tagországokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Köszönjük szépen…

Persze a svédek is gyülekeztek és gyülekeznek folyamatosan,  úgy tűnik, Vejnemöjnen hárfájának nagy hatása van a Valhallában is. Alice Bah Kuhnke, a volt kisebbik kormánypárt, a Zöldek EP-képviselője: 

Egy év múlva választás lesz országunkban, remélem, hogy mindenki felfogja, hogy ez egy olyan párt, amely képviselőinek a példaképe a fasiszta, homofób és antidemokrata Orbán Viktor politikája.

Ezt üzente a mi Alice-unk haza, a Svédországi Demokratákat támadva. De nem akart lemaradni Stefan Löfven volt szociáldemokrata miniszterelnök sem a hazudozásban és a gyalázkodásban, így aztán 2021. szeptember 15-én így szólt: 

A szabad médiát és az akadémiát korlátozzák, ahol a klímaválság tagadását és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, ahol a nők és LMBTQ-személyek jogait behatárolják, és ahol a zsidók és más csoportok elleni fenyegetés növekszik.

Hát persze. Különösen a zsidók elleni fenyegetés növekszik, ugyebár. Ezt erősítette meg egy bizonyos Ilona Szatmári Waldau, a kormányon kívüli Baloldali Párt képviselője, aki ezt bírta mondani 2022. január 26-án: 

Magyarországot számos vélemény szerint már nem lehet demokráciának tekinteni. A bíróságok és média ellenőrzése, antiszemitizmus, homofóbia, illetve az ellenzék létét megnehezítő jogszabályi változások, valamint a kiterjedt korrupció miatt, amelynek keretében a miniszterelnök rokonai és barátai meggazdagodtak.

„Átok és hazudság minden ige szádban!” / Egy betű való sincs, Ilonka, a vádban – idézhetnénk kissé kifordítva Arany Jánost. De hát ezeknek? Hát minek? Inkább elolvassuk Johan Pehrsont, a svéd liberálisok elnökét: 

Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiságot […]

Tényleg, Johan? És akkor most mi lesz? Ott rágod a körmöd, hogy a mi „nacionalista”, „idegengyűlölő”, „homofób” és „antiszemita” kormányunk beenged-e benneteket a NATO-ba? S persze közben azon örömködtök és azért harcoltok, hogy egy fillért se kapjunk a nekünk jogosan járó EU-s pénzekből? Ahogy Evin Incir elvtársad, a svéd szocdemek rög fölé gyűltje kifejtette: „A magyarországi gonosztevő kormánynak egyetlen fillért sem szabadna kapnia az adófizetők pénzéből. Végre egy lépéssel közelebb a magyarországi gazemberkormány támogatásának leállításához!”

Ejha! Ez aztán a beszéd, incifinci, kunkori kis Incir! Ugyanez az alak azt is fejtegette 2021. júliusában, miszerint Borellék 

hogyan lépnek fel azokkal az uniós miniszterelnökökkel szemben, akik kapcsolatba mernek lépni olyanokkal, mint Putyin, Hszi Csing-ping vagy Orbán.

 És nagy kedvencem még Arba Kokalari, aki azt fejtegette, hogy 

mivel Magyarország nem szállít és nem is enged területén fegyvereket szállítani Ukrajna számára, ezért kétségbe vonható, hogy Magyarország biztonságos terület az Ukrajnából menekülteknek.

A sor végtelenségig folytatható. És mindezek ellenére még az is lehet, hogy megszavazzuk a rög fölé gyűltek felvételét. Még akkor is, ha a svéd Aftonbladet így ír vezércikket: „Magyarország egyszerűen megpróbálja, mint egy gengszter, a tiszteletet kikövetelni, ahelyett, hogy jogosan kiérdemelné azt.”

Hát erről vitatkozhatnánk. S az a minimum, hogy a svéd, a finn és úgy általában az uniós politika megtanul végre késsel-villával enni, s használat után lehúzza a klotyót. Benne önmagát.

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök (Forrás: Facebook)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.