idezojelek

Szuperhatalom

Lesz-e harmadik szuperhatalom Európa?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

A médiazűrzavarban könnyen olyan érzésünk lehet, hogy az egész világ egyetlen hangon szól, egy utat követ, és van az az egyértelmű ösvény, amelyre minden épeszű ember rálép. A valóság ennél sokkal bonyolultabb. A politikai folyamatok is zűrzavarosak, az országok és szövetségi rendszerek közötti viszonyok is folyamatosan változnak, hatással vannak egymásra.

Az Egyesült Államok hiába a világ első számú szuperhatalma, mégsem érzi mindenki úgy, hogy az egyetlen lehetséges út Washington követése. Mint az a francia elnök szavaiból kiderül, ő sem. Az Európai Unió egyetlen atomhatalmaként, az ENSZ BT állandó tagjaként Párizs úgy látja, van keresnivalója az EU-nak a nagyvilág játéktábláján, s stratégiai hiba volna hűséges kutyaként követni a nagy és erős Amerikát. Ez nem erkölcsi kérdés, sosem volt az, legfeljebb így értelmezték a megfelelő magyarázóemberek és publicisták. Macron szerint Kína elidegenítése tőlünk súlyos hiba volna, és nem szabad belekeverednünk a Kína és Tajvan közötti konfliktusba, amely nem a mi ügyünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy józan hang a háborút követelő tömegek harsogása közepette. Természetesen sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy mi arra megyünk, amerre Amerika, sok a katonája és a harci repülőgépe, és bebizonyosodott az évtizedek során, hogy jót akar a világnak. Csakhogy az Egyesült Államok pontosan ugyanolyan birodalom, mint az összes többi a történelem során, önmagát nézi és önmagának akar jót, ezért tart fenn nem hivatalos stratégiai kapcsolatot Tajvannal, kicsi, de stabilan beágyazódott szálka a kínai sárkány körme alatt. Nagyon rég volt már a második világháború, de a hidegháború is.

Nincs már valójában szabad világ, meg harmadik világ, el nem kötelezettek szövetsége, a NATO is teljesen más jellegű, eddigiektől eltérő céllal. Ebben a nagy és folyamatosan változó hálózatban kell megtalálniuk az országoknak a képességeikhez és igényeikhez mért kiutat a fenyegető válságból. A franciáknak azért nagyobb lehetőségeik vannak, az Európai Unió feletti befolyása mérhetetlen, politikai szempontból egyértelműen a másik motor, Németország fölé kerekedtek. Ezernyi ütőkártyájuk közül néhányat megfelelő időpontban kijátszanak, egyik se dönti el a partit, de előnyhöz tudnak jutni. Macron irányvonalát régóta ismerhetjük, de nem artikulálta ilyen határozottan korábban. A politikus, aki egykor a liberálisok ünnepelt sztárja volt, mára józanul gondolkodó, szigorú konzervatív politikát valósít meg, az európai parlamenti játszmában pedig rátelepedett az egykor volt liberális frakcióra.

Magyarország szempontjából teljesen mindegy, hogy a szövetséges vezető pártcsaládjának mi a neve, itt is kizárólag az érdekek diktálnak. Az energetikai területen Magyarország helyzete ismert, Oroszország megkerülhetetlen számunkra, az alternatív megoldások pedig pokoli drágák vagy egyelőre kísérleti fázisban vannak, nem megbízhatók. De ne feledjük, Európa egy közösségként igenis erős tud lenni, ha a tagállamok felismerik saját lehetőségeiket. Lesz-e harmadik szuperhatalom Európa? Talán történelmietlen már szuperhatalmakról beszélni ­2023-ban, lecsengett ezeknek az ideje, a digitális világban már szuperhatalom lehet egy nőnek öltözött papagáj is, ha jól megvilágítják és megfelelő filtert tesznek a felvételre. Az viszont biztos, hogy kizárólag az európaiak érdeke az öreg kontinens megerősödése és saját ösvényének megtalálása, senki másé. A mi életünket senki se fogja élni helyettünk, a mi céljainkat senki se fogja magáénak érezni. Nekünk pedig kötelességünk erősnek lenni, ha már itt élünk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.