Guardiola Cityje kivégezte Kloppékat

Sadio Mané kiállítása után szétszedte a Liverpoolt a sokkal jobban játszó Manchester City.

Földi Bence
2017. 09. 09. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatottszünet után igazi szuperrangadó ígéretével tért vissza a Premier League: Jürgen Klopp Liverpoolja utazott Pep Guardiola Manchester Cityjéhez – előzetesünket itt olvashatta. A Vörösöktől hiányzott a kezdőből Philippe Coutinho, aki a hivatalos indoklás szerint nincs edzésben, de könnyen lehet, hogy a Barca-ügy miatt van büntiben.

A meccs első negyedórája inkább Guardiola akaratának megfelelően alakult: a Liverpool sokszor veszített labdát, és kevésszer tudták megfuttatni a szélen Sadio Manét és Mohamed Salaht. Kisebb helyzetei azonban mindkét félnek akadtak. A Vörösök jobbhátvédjének, Trent Alexander-Arnoldnak ezúttal nem ment jól, labdát adott el, szabálytalankodott, hamar be is sárgult. A City még nem összeszokott védelmét is zavarba lehetett hozni az első huszonöt percben. A vezetést végül mégis a hazaiak szerezték meg: Segio Agüerót Silva szöktette, az argentin eltolta Mignolet mellett, és gólt lőtt. 25. perc, 1-0. Agüero gólszerzése nem meglepő: ez a hatodik hazai meccse a ’Pool ellen, mindegyik meccsen betalált. Ezzel egyébként ő lett a leggólerősebb nem európai játékos a PL történelmében: Dwight Yorke-ot előzte meg.

Szokás mondani Liverpool-berkekben, hogy Salah jó támadó, csak épp három ziccer kell neki ahhoz, hogy egy gólt lőjön. A 31. percben Mané indítása nyomán rávezette a kapusra, megpróbálta elcsavarni mellette, de Ederson leért, védeni tudta az első Salah-ziccert. A kapus öt perccel később is főszereplő lett: Matip nagy labdájára Mané rontott rá, nyújtott lábbal nyúlt utána, eltalálva a kitörő Ederson arcát.

A szenegálit kiállította a játékvezető – hogy jogosan vagy sem, azon sokáig fogunk vitatkozni –, tíz emberrel, kulcsfigurája nélkül maradt a vesztésre álló Liverpool. Edersont pedig nagyon sokáig ápolták, végül Claudio Bravo állt a hordágyon levitt brazil kapus helyére. Mindkét csapat bajban volt: a hazaiak társukért aggódhattak, a vendégek pedig eggyel kevesebben lettek. A nyolcperces hosszabbításban a City játszott jobban, a 45+3. percben Gabriel Jesus gólt is szerzett, de lesről, így érvénytelenítették. Két perccel később azonban már érvényes volt a fejesgólja: az asszisztkirály De Bruyne beadását bólintotta Mignole kapujába. 45+5. perc, 2-0. A brazil támadó jó vétel volt: tizenkettedik alkalommal volt kezdő, és már tizenhárom gólban volt benne ekkor, ebből kilencet ő szerzett.

Tavaly nem kapott ki top hatos ellenféltől Jürgen Klopp Liverpoolja, most viszont nagy volt erre az esély. A szünetben össze kellett rázza csapatát a német szakember. Salah helyére beküldte Oxlade-Chamberlaint, aki először lépett pályára a Liverpool színeiben. Mégis a City szerzett újabb gólt: előbb Agüero lesről talált be, majd gólpasszt adott Gabriel Jesusnak, ez már érvényes is volt. 53. perc, 3-0. A ’Pool védelme mintha ott sem lett volna.

Jesus helyére beállt Leroy Sané. Klopp is cserélt, Wijnaldum helyett az excitys Milner jött be. Aztán harmadik cseréjét is ellőtte: Firmino jött le, helyére Dominic Solanke érkezett. Nem sokkal később Guardiola is elhasználta utolsó változtatási lehetőségét, Mangala váltotta Otamendit. Ekkor már a 70. percben jártunk, ekkor Mignolet védett nagyot, amikor Matipon irányt változtatott egy beadást követően a labda. A Liverpool nagyon pontatlanul játszott, benne volt a levegőben egy újabb City-gól is. Végül jött is: egy szép támadás végén Sané kényszerítőzőtt Mendyvel, végül a német be is lőtte a negyedik találatot. 77. perc, 4-0. A hajrában Sané megkoronázta csapata és saját teljesítményét azzal, hogy a Walkertől visszakapott labdát csodásan tekerte a hosszúba. 90+1. perc, 5-0.

Klopp bármit is tervezett el a City ellen, egyáltalán nem jött össze – 2006 óta másodszor kapott ki öt góllal bajnokin a csapata, akkor még a Mainz edzője volt. Guardiola azonban tökéletesen felkészült ellenfeléből, semlegesíteni is tudta a Manchester City a Liverpool gegenpressingjét. A két csapat négy nap múlva a Bajnokok Ligájában szerepel, a City Rotterdamba utazik, és a Feyenoorddal játszik, a Liverpool a Sevillát fogadja majd.

szombat:

Manchester City – Liverpool 5–0
Arsenal – Bournemouth 16.00
Brighton – West Bromwich Albion 16.00
Everton – Tottenham Hotspur 16.00
Leicester City – Chelsea 16.00
Southampton – Watford 16.00
Stoke City – Manchester United 18.30

vasárnap:

Burnley – Crystal Palace 14.30
Swansea City – Newcastle United 17.00

hétfő:

West Ham United – Huddersfield Town 21.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.