Megmentik a Gozsdu-udvart

Szabó
1999. 11. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Ingatlan Kft. 690 millió forintért, mintegy 3 milliárdos beruházással építheti újjá a főváros egyik legértékesebb, ám lepusztult állapotú épületegyüttesét, a Gozsdu-udvart. Az erzsébetvárosi képviselők minapi zárt ülésükön egyhangúlag támogatták a két hete – viharos körülmények között – elnapolt javaslatot.– A VII. kerületi Király utca és a Dob utca közötti, hét épületből álló Gozsdu-udvar hasznosításáról született döntéssel végre beindulhat a városrész fejlődése, az évtizedek óta tervezett Madách sétány kiépítése – nyilatkozta lapunknak Hunvald György szocialista alpolgármester. A néhány éve kiürített épületegyüttesben két év alatt egy új kulturális-kereskedelmi központ alakulhat ki, ha a testület decemberben véglegesíti a szerződést a pályázaton kívüli nyertes Magyar Ingatlan Kft.-vel. Információnk szerint a cég csak ütemezve juthat tulajdonhoz. A három helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan első részét a fejlesztés húszszázalékos készültsége esetén, a másikat a felénél, a harmadikat pedig 70 százalék fölötti beruházásnál jegyzik majd be. A Madách sétány továbbépítésének tervei januárra készülnek el. Mint arról korábban beszámoltunk, az előző évek sikertelen próbálkozásait követően az idén kiírt pályázatot nemrégiben szintén eredménytelennek nyilvánította az MSZP–SZDSZ többségű testület, ám a nemzetközi tenderen induló két pályázóval további tárgyalásokat javasoltak. A másik jelentkező, az izraeli ZEEVI csoport kétmillió USA dollárt, vagyis 400-500 millió forint közötti öszeget ajánlott. A testület már két héttel ezelőtt döntött volna, ám Szabó Zoltán MSZP-s polgármester – az ellenzék szerint az ülésen megjelent Eörsi Mátyás SZDSZ-es országyűlési képviselő „nyomására” – levette napirendről az ügyet. Mindezt az érintettek cáfolták, a szabad demokrata politikus a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy ő csak tolmácsolt az izraeli cég és a kerületvezető között. Az önkormányzat fideszes képviselői üdvözlik, hogy végül a nagyobb árat és a több konkrétumot tartalmazó ajánlatot támogatta a testület. Puskás Sándor Attila frakcióvezető elmondta: továbbra is választ várnak arra, hogy a polgármester korábban miért híresztelte a másik cég esélyességét. Tisztázandó az elnapolás ügye és Eörsi szerepe is – tette hozzá. Gergely József szocialista frakcióvezető szerint eredményes volt a két hétig tartó többpárti egyeztetés, a decemberi ülésre kidolgozandó szerződés megfelelő garanciákat nyújt majd az önkormányzatnak. Utóbbit azonban kétségbe vonja Garabits Károly független képviselő, aki szerint félő, hogy a tervezett két éven belül nem épül itt semmi. Elmondása szerint csak azért támogatta a javaslatot, mert a Gozsdu-udvar olyan rossz állapotban van, hogy valaminek történnie kellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.