Szilvásyt várja a bíróság

Swendt Pál
2010. 06. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilvásy György volt titokminisztert is beidézi a bíróság abban a személyiségi jogi perben, amelyet a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. indított az ügyészség által azóta már gyanúsítottként kezelt szocialista politikus ellen. A Fővárosi Bíróságon tegnap ismertetett kereset szerint a biztonsági cég a jó hírnevének megsértése miatt négymillió forintos nem vagyoni kár megtérítését követeli Szilvásytól. A felperesek állítják: Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójának feljelentése nyomán az UD telephelyén 2008. szeptember 10-én tartott házkutatás után a volt miniszter politikai célból valótlan tartalmú sajtókampányt folytatott a cég ellen, amivel súlyos károkat okozott a zrt.-nek, illetve vezetésének, és ellehetetlenítette a vállalkozás működését.
Bakondi György, a felperesek jogi képviselője a keresetben arra emlékeztetett, hogy Szilvásynak meghatározó szerepe volt a cég ellen több hónapig tartó lejárató kampányban, amelyben a miniszter olyan „polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálatnak” nevezte az UD-t, amely állami titkokat szerzett meg. Az ügyvéd álláspontja szerint a volt titokminiszter példátlan módon politikai célokból adott át kreált bizonyítékokat a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egy folyamatban lévő ügyben.
Szilvásy jogi képviselője ellenkérelmében vitatta, hogy ügyfele tevékenysége jogot sértett volna: az alperes csak a folyamatban lévő büntetőeljárásokban megfogalmazott gyanúról beszélt, a köztudatba pedig nem az ő kijelentései nyomán robbant be az UD-ügy. A per november 25-én a volt szocialista politikus, valamint Horváth József és Tóth János, a biztonsági cég vezetőinek meghallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.