Százéves Apostolok

2002. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés intézmény éri meg a századik születésnapját. A viharzó történelem, a kérészéletű rendszerek, a múló divatok, a futó hóbortok, az állhatatlan percemberkék korában a centenárium ritka jubileum. A mai ember szemében száz év maga a múlhatatlan örökkévalóság, a változatlan biztonság, a kikezdhetetlen hagyomány, a megbízható tradíció.
Az Apostolok alapítója, Förster János híres vendéglős dinasztia sarja volt. A család vitte egy darabig a nevezetes Virágbokor nevű éttermet, amit a belső Lipótváros legjobb és legelőkelőbb helyének tartottak abban az időben, amikor a nevét még Blumenstöklinek ejtették. Förster Jánosnak volt kitől elsajátítani a szakmát, s a tudásra szüksége is volt, hiszen a Belvárosban jócskán akadt jó vendéglő, így egy új vállalkozást felfuttatni embert próbáló feladat volt. Förster úr különlegességeket kínált, látványban, ízekben, hangulatban egyaránt. A belső tér már a nyitáskor lenyűgöző volt, bár nem pont úgy mutatott, mint napjainkban, hiszen az éttermet 1913-ban, majd 1929-ben is átalakították. A faragott bokszok, a 12 apostolt ábrázoló tűzzománc mozaikképek, a híres városokról készült festmények, túlzás nélkül mondhatjuk, ma is áhítatot keltenek a betérő vendégekben. Nem véletlenül hasonlítják egy kápolnához. Förster János szerette is a kontemplatív hangulatot, ezért házirendet is készített, ami rövid volt, de velős: „csend és józanság” – ennyiből áll az egész. Persze, nehéz lehetett józanságra inteni a duhajkodásra hajlamos vendégeket, amikor a legjobb müncheni söröket csapolták, s a legfinomabb szardíniák olajával keverték a sörcsúszdaként felszolgált körözöttet. Akkoriban a vendég, ha kívánta, maga állíthatta össze a körözöttet, a saját szája íze szerint adagolva az alkatrészeket, természetesen már a nagy koncentrációt igénylő művelet közben is megivott két-három korsó sört, majd alkotását ropogós sóskiflire kenve megkostólta, s újabb szomjúság tört rá.
Az Apostolok történetében szerencsére múló epizódot jelentett, hogy az ötvenes években klerikális hangzású nevétől megfosztották, s a roppant hangzatos és szellemes Pilseni söröző nevet adták neki. Hála az égnek, a műemléki védettséget élvező berendezéshez nem nyúltak, s mikoron kevésbé ostoba hatalom tört ránk, a visszakeresztelésnek nem volt akadálya.
A mai Apostolok a jobb módú polgárok, de nem a hivalkodó parvenük és a hisztérikus sznobok helye. A konyha ragaszkodik a magyar konyhaművészet legszebb hagyományaihoz, ellenáll a manapság elburjánzó gasztronómiai „trendeknek”. Nem olcsó vendéglő, de az árak nem szöknek az égig. A bajai halászlé 1300, a rostonsült libamáj friss lecsóval 2700 forint. A hangulat, az elegancia, a kiszolgálás, a minőség megéri ezt a kis többletet.
Az Apostolok bejárata előtt valaha egy tábla állt, az alábbi versikével: „Ne menj arra, se emerre!
Ülj be inkább hozzánk serre!”
Az ügyetlen klapancia nem dísze poétikánknak, még akkor sem, ha állítólag Heltai Jenő szerezte. Viszont a tanács időtálló, az Apostolokba az elkövetkező száz évben is érdemes lesz beülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.