Év végén csúcson a pezsgőfogyasztás

Bár az utóbbi néhány évben stagnál a belföldi pezsgőfogyasztás, az év utolsó napján azonban az egekbe szökik. Ugyancsak megugrik a hagyományos szilveszteri éteknek számító virsli fogyasztása is. E két szempontból az idei szilveszter is felhőtlennek ígérkezik, mert mindkét termékből van elég a boltokban.

2002. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az ezredforduló fellendítette a hazai pezsgőpiacot, és 31 millió palack pezsgő elfogyasztását hozta, azóta a fogyasztás viszszaállt a megszokott, 28 millió palackos szintre. A piac állandóságát mutatja, hogy szakemberek az elmúlt évben négyszázalékos növekedést tapasztaltak e piaci szegmensben, ám az idén a fogyasztás várhatóan két-három százalékkal visszaesik.
Tény az is, hogy a magyar pezsgőpiac kettészakadt. Az olcsóbb áruk közé tartozó habzóborok és az olcsó saját márkás termékek a piac nyolc-tíz százalékát teszi ki. A fogyasztás többi részét a négyszáz-hatszáz forintos pezsgőkategória alkotja, ez az, amelyet a legtöbben vásárolnak, és a cégek is ezt tekintik márkás kínálatnak.
A magyar pezsgőpiacon hetvenszázalékos részesedésével piacvezető a Henkell und Söhnlein cégcsoport, amelyhez a Törley és a BB pezsgők is tartoznak. A piacot negyvenszázalékos részesedésével a Törley vezeti, a BB márkák pedig 25 százalékot tudhatnak magukénak.
A Törley alapítása óta a magyar pezsgőgyártás legjelentősebb képviselője. Jelenleg a pincészet évente 12-14 millió palackot forgalmaz, piaci dominanciáját pedig bizonyítja, hogy a tíz legkeresettebb pezsgő között egy felmérés szerint a Törley hattal szerepel. A legnépszerűbb pezsgő Magyarországon a Charmant Doux. Az eladott palackok száma alapján a megtisztelő 3. helyen szerepel a Törley Muscateller Doux. Őket a sorban az ötödik helyen követi a legrégebbi márka, a Talisman.
A pezsgőkészítés lényege, hogy a kész bort megédesítve, zárt térben kierjesztik, amelynek során az erjedéskor keletkező szén-dioxid oldott állapotban a borban marad. A pezsgő felfedezése Dom Perignon (1639–1715) apátsági pincemester nevéhez fűződik, aki a véletlennek köszönhetően talált rá erre a királyi italra. Perignon a franciaországi hautvillers-i bencés apátságban vastag falú üvegpalackokba töltötte a még nem teljesen kierjedt borok fennmaradó részét, és parafa dugóval zárta be. Néhány hónap múlva, amikor a karácsonyi vacsorához kibontott egyet az eltett borokból, meglepetten tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. „A csillagokat iszom!” – kiáltott fel. Ettől az időtől számítható – Perignon felfedezése révén – a pezsgőkészítés alapjainak a megteremtése. A pezsgőkészítés tökéletesítése azonban még a híres apátnak is sokáig eltartott, nem véletlen, hogy egyre többen kezdtek vele foglalkozni. Az 1830-as években Franciaországban dolgozták ki azt a cukormeghatározási módszert, amellyel elérhető a nagyobb veszteségek nélküli pezsgőkészítés. Ezután a XVIII–XIX. században kristályosodott ki a mai napig használatos champagne-i pezsgőkészítés technológiája.
Létezik a pezsgőkészítésnek egy másik változata is, amikor nagy tartályokban erjesztik és érlelik a pezsgőt. A módszer kidolgozása Rousseau és Maumené nevéhez fűződik (1851), a technológia gyakorlati kimunkálását azonban Eugene Charmat végezte el 1907-ben, innen származik a technológia neve: Méthode Charmat.
Szilveszterkor azonban nagy szezonja van a virslinek is, nem véletlen, hogy ilyenkor kisebb csúcs jelentkezik a fogyasztásban. A gyártók minden igényt kielégítenek, nem kell hiánytól tartani, de tanácsosabb időben megvásárolni a szilveszteri virslit, mert 31-én a boltok már nem tudnak utánrendelni – javasolja Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára. A cégek természetesen nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kívánalmaknak is eleget tesznek, ezért kapható hagyományos juhbeles virsli, de lesz elég műbelesből, sőt más emészthető beles változatból is, és az ínyencek válogathatnak a füstölt vagy sajtos virslik között is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.