Birsalmasajt biopálinkával

Az Első Hazai Lekvárium kis üzlet a Nagykörút és az Akácfa utca között. A régi, polgári világban még sikere is lehetett volna. Ízeket forgalmaz, amelyeket lassan már elfelejtünk: nagymamák receptjeiből készült, igazi házi lekvárokat, amelyekben semmi más nincs, mint gyümölcs és némi cukor.

Balavány György
2003. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hajnalon jött az ötlet: lekvárt kellene árulni. A „gyümölcsöző” gondolatok rendszerint hajnalban jönnek – mondja Székely Gábor. Az aprócska bolt polcain dunsztosüvegek sorakoznak, takaros kis kendővel leszorítva a szája mindnek. Áfonya, ribizli, citrom, barack és szilva.
Patika volt itt valamikor, de nemigen ment; Székely Gábor, a tulajdonos amúgy sem patikárius, hanem pincér és szakács. Mindig szeretett lekvárt főzni, a nagymama receptjei alapján: tartósítószer nélkül, dunsztolva, sok gyümölccsel, kevés cukorral. Egyébként egy panziót is visz a Dunakanyarban, ahol a vendégeket saját főzésű lekvárral traktálja – gondolta, miért ne vennék a házi lekvárt a Nagykörút környékén is? Felszámolta a gyógyszerüzletet, majd egyszer főzött egy lábas lekvárt. És várta a vevőket. Mi tagadás, az első és mindmáig egyetlen hazai lekváriumban nincs tülekedés.
– A termékeinkben legkevesebb nyolcvan százalék a gyümölcs és csupán húsz- százaléknyi a cukor – mondja Székely
Gábor.
A hagyományos, nagymama-lekvárban ötven-ötven százalék a gyümölcs-cukor arány. De a szintén itt kapható citrom- vagy rebarbaralekvárba több cukor kell.
Ünnepek táján kissé élénkül a forgalom – ilyenkor nullszaldóhoz közelít a pénztárkönyv egyenlege – ám ezt hosszú böjtidőszak követi, amikor a lekvárbolt sajnos ráfizetéses.
– Ha valamelyik plazában lennénk, télen-nyáron sorban állnának a vevők – véli a tulajdonos. – De egyelőre nem gondolkozunk a bolt bezárásán vagy áttelepítésén. Itt maradunk, ez presztízskérdés.
Székely Gábor nem megszállottja az egészséges életmódnak, egyszerűen szereti a finom lekvárokat. De szívesen elfogyasztja a jóféle házi kolbászt is, fittyet hányva a koleszterinre.
Vásárolt, termelői lekvárok is szerepelnek a választékban. Egy tarpai miniüzem ellenőrzött biotermékeket szállít a boltnak: meggy- és baracklekvárt, valamint házi kisüsti szilva- és barackpálinkát – opálos, sárga fényben tündölnek a félliteres butéliák. A sós ínyencségeket is talál itt a vevő: ecetes fokhagymát és a paradicsomos padlizsánkrémet. Speciális mézeket is tart a lekvárium, példa rá a vaddohány-méz (a vad dohány egy nagy levelű gyomnövény, selyemfűnek is nevezik), valamint a rakott méz (napraforgóval, földi- és törökmogyoróval, tökmaggal, dióval, mandulával). Zacskózva árusítanak birsalmasajtot és üstben, magvastól főzött, sűrű, cukor nélküli szilvalekvárt. Vannak persze unikális dzsemek is, mint a füge- vagy a fahéjas almalekvár.
Diszkrét, fehér borítós könyveket látni a polcon: Patrick Süskind A nagybőgő című monodrámáját. A darabot a Pesti Színházban nagy sikerrel játszotta Darvas Iván. Mivel a könyvpiacon a mű nem kapható, Székely Gábor megszerezte a fordító engedélyét, hogy kiadhassa. Visszatérő vendégeinek ajándékba adja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.