Minőségi tejjel betörhetünk az EU-ba

Komoly politikai vita követte a koppenhágai EU-megállapodást, s ez alól nem volt kivétel a tejágazat sem. 2004-től 1,947 milliárd kilogramm lesz az ország tejkvótája, s 2006-tól is csak igen csekély lesz a növekmény: 1,990 milliárd kilogramm tejet termelhetnek a magyar gazdák. A szakemberek azonban úgy látják: a már eddig is versenyképes tejágazat kiaknázhatja az unió nyújtotta megnövekedett lehetőségeket.

2003. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: a kvóta a jelenlegi termeléshez elegendő, ám a fejlesztés irányai meglehetősen behatároltak. Hozzáfűzte: valójában azonban csak a mennyiségi bővülésre korlátozottabbak a lehetőségek, a hatékonyság növelését semmi sem gátolja. A jövő útja tehát ez lehet, a hozzáadott értéket, a minőségi fejlesztést kell előtérbe helyezni. Mint mondta: az EU-csatlakozás a termelőket és a feldolgozókat különbözőképpen fogja érinteni. A termelőknek fix kvótájuk, azaz rögzített keretük lesz, szabályozott feltételek között kell dolgozniuk, ám nagyobb állami támogatásokban részesülhetnek. Az extra minőség lesz a kötelező cél, s minden termelőre egyaránt vonatkozik az a feladat, hogy a lehető legolcsóbban termelje meg a vállalt mennyiséget, s a legnagyobb nyereséget produkálja. Jelenleg ugyanis az a tendencia, hogy sok gazda veszteségesen termel, még ha ez az ágazat egészére nem is jellemző.

Eltűnik az adminisztráció

A feldolgozók esetében kisebb biztonságot garantál az EU. Igaz, a lehetséges felesleget az unió úgynevezett intervenciós alapokba utalja, így a vajra és a tejporra is léteznek intervenciós, vagyis felvásárlási eljárások.
A terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a csatlakozás után az import nyomása tovább fog erősödni, hiszen a még létező adminisztratív korlátok is el fognak tűnni. 2004-től ez a trend folytatódik, s egyre inkább a minőség és a választék fog versenyezni. A szakember leszögezte: minőségben már most is versenyképesek vagyunk, s ebben nem kis szerepe van annak a monitoringrendszernek, amelyet a terméktanács hozott létre. A fogyasztók és felhasználók egyre inkább érzékelik, hogy a tejágazat jobb minőséget produkál, mint régebben. Sirman Ferenc azonban azt is megjegyezte, hogy ami eddig bejött az országba, az a gyengébb minőséget képviselte. Újabban olyan úgynevezett imitátumok (mint például a reggeli italok), vagy tejhelyettesítők jelentek meg a boltokban, amelyek a fogyasztók szűkösebb anyagi lehetőségei miatt arathatnak csak jelentős sikereket. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: nem elsősorban a konkrét termékek minősége hibádzik, hanem a bennük lévő tápanyag kevesebb. Ezek a termékek erős kihívást jelentenek az ágazatnak, mert nem tartalmazzák azokat a komponenseket, amelyek elengedhetetlenek lennének az egészséges táplálkozáshoz, a fogyasztó mégis megveszi őket, mert a pénztárcája csak ezt engedi meg. Az imitátumok és tejhelyettesítők hasonló konkurenciát jelentenek, mint a például a ruhaiparban az egyre terjedő kínai, illetve távol-keleti boltok. Az ágazat szakemberei bíznak abban, hogy a kormányzati prognózisok valóra válnak, s az életszínvonal valóban emelkedni fog, így a fogyasztói szokások is előnyösen változhatnak.

Versenyképes a juhtejtermék

Az EU-csatlakozásnak más kedvező vonatkozásai is lehetnek az ügyvezető igazgató szerint. Mint hangsúlyozta: a magyar termelők és feldolgozók sohasem voltak híján innovatív ötleteknek, ezeknek az uniós piac kedvezhet. Mi is elmehetünk bárhová a termékeinkkel, s vámot természetesen sehol sem kell fizetnünk. Sirman Ferenc azonban kiemelte: elsősorban nem a tömegtermékek számíthatnak uniós sikerre. A magyar feldolgozók főként extra kategóriájú tejtermékekkel vehetik fel a versenyt, így a minőségi sajtok, vajkrémek és a juhtejből előállított készítmények már most is kelendők az uniós piacon. A másik kitörési pontot az Európai Unión kívüli piacok jelenthetik. Az EU-ban ugyanis a külső országokba történő exportot támogatásokban is részesítik. Sirman Ferenc úgy összegezte a helyzetet, hogy a változások többek közt azért sem okoznak komolyabb megrázkódtatást, mert a magyar tejtermékpiac már eddig is nyitott volt, így a külföldi termékekkel történő verseny valójában már lezajlott.
Magyarországon egyébként már 1996 óta működik az EU-kompatibilis kvótarendszer. Ez lényegében azt jelenti, hogy minden termelő számára adott egy előállítási keret, amelytől csak plusz-mínusz öt százalékkal lehet eltérni. Ez része a piac szabályozásának, s így a feleslegek kezelése is megoldhatóvá válik. Az EU-csatlakozás csak a már működő rendszer finomítását fogja megteremteni.
Bori Tamás, az Agrárrendtartási Hivatal EU-harmonizációs osztályának vezetője mindezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az unióban csak az extra minőség lesz forgalmazható.

Támogatják a húsmarhatartást is

Tekintettel arra, hogy a magyar gazdák és feldolgozók eddig is versenyképesek voltak, a magasabb minőségi követelmény csak kevesek számára fog gondot okozni, ám azok, akik nem tudnak az elvárásoknak megfelelni, szintén számíthatnak az EU kínálta megnövekedett lehetőségekre. Az Európai Unióban például a húsmarhák tenyésztését is támogatják. Aki tehát áttér a tejtermelésről a marhatenyésztésre, komoly dotációban részesülhet. A szakember elmondta: a húsmarhatartással foglalkozók különféle jogcímeken akár több tízezer forint támogatást is kaphatnak, s a piacon való elhelyezést is segíti az unió.
Arról is vita volt, hogy az 55 százalékos uniós mezőgazdasági támogatás, kiegészítve a költségvetés által biztosított plusz 25 százalékkal, sok-e vagy kevés? Bori Tamás ezzel kapcsolatban leszögezte: az bizonyos, hogy ez a több tízezer forintos támogatás mindenképpen kedvező változást fog hozni a gazdák tevékenységében. Arra a kérdésünkre, hogy az őstermelők nem szenvednek-e majd komoly hátrányokat az uniós csatlakozásunkat követően, az osztályvezető úgy fogalmazott: a minőségi követelményeknek eddig is eleget kellett tennie mindenkinek, a változás csupán annyi lesz, hogy még szigorúbban követelik meg az előírások betartatását. Hozzáfűzte: aki vét a követelmények ellen, nem csupán a polgári peres eljárásoktól, s az adóhatóságtól kell tartania. Mint mondta, az uniós tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a gazdák árgus szemekkel figyelik a konkurencia tevékenységét, így tréfásan azt szokták emlegetni az EU szakemberei, hogy a legjobb ellenőr mindig a szomszéd. Bori Tamás arra is kitért, hogy a feketén árusítókra és termelőkre is nehéz időszak várhat az Európai Unióban, mivel csak kvótával termelők kereskedhetnek az unióban bármilyen formában a feldolgozókkal és saját értékesítés részeként. Annak, aki kvóta nélkül termel, a tejtermék irányárának 115 százalékát kaphatja büntetésként. Szigorúan járnak el azzal szemben is, aki a kvótán felüli mennyiséget termel, ők szintén a tejtermék irányárának 115 százalékát kaphatják büntetésként. Bori Tamás azonban kiemelte: az érthető szigor mellett természetesen az EU nyújtotta előnyök fognak dominálni a tejágazatban is. Igaz, hogy az uniós csatlakozással az egységes, belső vámok nélküli piacon a verseny növekedni fog, ám az ágazatban megfelelő felkészüléssel az előnyök öszszességében meghaladják az esetleges hátrányokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.