Pincészet a palotában

Tokajt kicsit is ismerő emberek vagy inkább a tokaji aszút ismerő emberek bizonyára tudják, hogy az első aszúbort Szepsy-Laczkó Máté készítette Lórántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György fejedelem felesége részére. Azt azonban már talán kevesebben tudják, hogy ez az első bor az Oremus-dűlő terméséből készült. Az Oremus név – amelynek jelentése: könyörögjünk – és az ezt a nevet viselő dűlő már a kezdetek óta Tokajhoz tartozik. Ma pedig kifejezetten szerves része a hegyvidéknek az Oremus pincészet, amely a híres dűlőt is magáénak tudhatja.

Nagy Ottó
2003. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, Bacsó András elmondta: a birtok 1993-ban jött létre a magyar állam és a jelenlegi fő tulajdonos, a spanyol Vega Sicilia befektetéseként. Az évek során a jegyzett tőke egyre emelkedett, ma 1,8 milliárd forint, az elvégzett beruházások értéke pedig eléri a hárommilliárd forintot. Ennek eredményeként a birtok teljes egészében újjászületett, az átalakítást és a korszerűsítést sikerült olyan ízlésesen kivitelezni, hogy a borászat Tolcsván található pincegazdasági épülete 2001-ben építőipari nívódíjban részesült, az idén pedig elnyerte Az év pincészete címet. Az utóbbit annak a pincészetnek ítélik, amely az adott évben a legtöbbet tette a magyar bor, a magyar borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért.
– A külcsín mellett itt azonban a belbecs is megtalálható, amit az itt készült borok teljes mértékben bizonyítanak. De itt a teljes aszúpaletta és az eszencia mellett készítünk tokaji fordítást, szamorodnit száraz és édes változatban, valamint száraz tokajit, és késői szüretelésű borokat – mondta Bacsó András. – Ehhez rendelkezésünkre áll a legkorszerűbb technológia és egy háromszintes ősi pince, ahol tölgyfahordókban érleljük az aszút, s amelyet minden évjáratban új hordókba töltünk. Ez hordóforgalmunkon is meglátszik: minden évben hatszáz új hordót veszünk, és ugyanennyi régit értékesítünk – tette hozzá a főborász.
A pincészet 124 hektáron gazdálkodik, amely egy tucat dűlőt jelent. A területeken négyféle szőlőfajtát termelünk, 44 százalékban a jól aszúsodó furmintot, amely finom savszerkezeténél fogva a borok gerincét adja. Ezt követi a lágy és virágos illatokkal bíró hárslevelű 28 százalékkal, majd a kevéssé ismert zéta következik, amelyről mi azt tartjuk, hogy mézes gazdagsággal díszíti a borainkat. A legkevesebb mennyiségben, tízszázalékos arányban a gyümölcsös aromákat adó sárga muskotályt termeljük – ismertette a birtok fajtaösszetételét Bacsó András. Hozzátette, a korszerű szőlőültetvény-szerkezet kialakításáért már 63 hektáron újratelepítették az ültetvényeket, és 2010-ig az összeset szeretnék felújítani. Az ültetvények átlagéletkora jelenleg tizenöt év.
Az értékesítésről Bacsó András elmondta, a borok 55 százalékát exportálják, és a terjesztésben a tulajdonos kereskedelmi rendszerét próbálják kihasználni. Ez azt jelenti, hogy országonként, miként itthon is, csak egy nagykereskedővel állnak kapcsolatban. E szemlélet azért alakult ki, mert Tokaj az utóbbi évtizedekben kissé elfelejtődött. Az igazán jó nagykereskedőknek viszont megvan az az előnyük, hogy csak 40-50 igazán nagy márkát forgalmaznak, ezért valószínűleg rajtuk keresztül a kisebb kereskedők, és végül a vásárlók is elismerik a tokaji értékeit. Emellett van még egy nagy célkitűzésünk – mondta Bacsó András –, szeretnénk azt a nagy fehérbort előállítani, amely képes a világ nagy száraz fehérboraival versenyezni, és ebben a minőségében Tokaj hírnevét is tovább öregbíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.