Kékfrankost az egész világnak!

Bár már visszavett kezdeti lendületéből, ifjabb Franz Weninger lelkesedése nem csökkent: szélesebb körben akarja megismertetni a kékfrankost a világon.

Nagy Ottó
2003. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik meghatározó pincészete a soproni borvidéknek a Weninger-borászat, de a már elért sikerek ellenére tulajdonosainak még bőven van tennivalójuk. A meglévő tizennyolc hektár szőlő mellé még hat és fél hektárt szeretnének telepíteni. A nagy cél pedig, amit az idősebb Franz Weninger álmodott meg, egy igazi chateau építése a Spern Steiner-dűlő közepébe, még hátravan. Ennek megvalósítása érdekében már mindent megpróbáltak, de eddig még nem sikerült megszerezniük a szükséges építési engedélyeket. Pedig az új pincére nagy szükség lenne, mert a jelenlegit lassan kinövik.
A Balfon található pincészetet egyébként már nem az idősebb, hanem a fiatalabb Franz Weninger vezeti. A fiatalember három éve szőlész-borász, iskolái végeztével került Magyarországra, ahová azzal jött, hogy megcsinálja a világ legjobb borát. Bár lelkesedése nem tört meg, arra rájött, hogy ez lehetetlen vállalkozás, ezért egy másik, nem sokkal kisebb feladatot tűzött ki maga elé. Megpróbálja visszaadni a tájra, területre jellemző tulajdonságokat boraiban.
Ő a család birtokában lévő két dűlőből, a már említett Spern Steinerből – csillámpalás talajával ez a jobbik dűlő – és a Frettnerből a maximumot akarja kihozni, mindent, ami azokban a földekben és a rajtuk nevelkedett szőlőkben egyáltalán benne lehet. – A területnövelés nem célom – mondta ifjabb Franz Weninger –, de a minőséget „kergetem”, amit többek közt jobb klónok és a hozzájuk rendelt technológia segítségével akarok elérni. Jövőre újításként megpróbálkozom biobor készítésével is. De nemcsak egyszerűen biobort, hanem magas minőségű biobort akarok készíteni. Emellett a kékfrankost mint magyar fajtát szeretném nemzetközi szinten is megismertetni. És ez megint csak egy kihívás – folytatta –, mert a piac tele van nagy francia fajtákkal, de ezeket nem akarom leutánozni. Inkább egy igazi karakteres borral ismertetném meg a világot, olyannal, amiről rögtön ráismernek a pincészetre. És a kékfrankos erre abszolút alkalmas fajta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.