Összefogást kezdeményez Szász Jenő

2004. 01. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült megállapodniuk tegnap a közös választási fellépésről az erdélyi magyar polgári szervezeteknek. A Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester által életre hívott Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), valamint a Bihar, Arad és Temes megyében tevékenykedő Magyar Polgári Egyesület (MPE) képviselői nagyváradi találkozójukon olyan program kialakításáról tanácskoztak, amely mentén egységesen léphetnek fel a júniusi romániai helyhatósági választásokon. Szász Jenő MPSZ-elnök lapunk kérdésére közölte, természetesnek tartaná, ha a többnyire székelyföldi képviselettel rendelkező szövetséghez betagolódnának a partiumi polgári szervezetek is, a tegnapi megbeszélésen még nem sikerült megállapodni az MPE vezetőivel.
Az egyetlen, országos szervezetbe való tömörülési szándékot az indokolja, hogy a választási törvényeket előkészítő bukaresti parlamenti bizottság elfogadta azt a javaslatot, amely szerint egy kisebbségi szervezet akkor állíthat jelölteket a helyhatósági választásokon, ha az illető kisebbség 25 ezer tagja vagy a kisebbséghez tartozók 15 százaléka beiratkozik a szervezetbe. Ráadásul a 25 ezres küszöböt úgy kell teljesíteniük a kisebbségi szervezeteknek, hogy az aláírások legalább 15 megyéből származzanak, és valamenynyi megyéből legkevesebb 300 aláíró legyen. Az új rendelet nem vonatkozik a jelenleg már parlamenti képviselettel bíró szervezetekre – így a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.