Vagyonát követeli a volt szekus vezető

Disszidálása után 26 évvel visszaköveteli elkobzott vagyonát az egykori román titkosszolgálat, a Securitate külföldi hírszerző parancsnoka. A Ceausescu-diktatúra borzalmainak leleplezéséért távollétében halálra ítélt, jelenleg az Egyesült Államokban élő Ion Mihai Pacepa tábornokot 1999-ben rehabilitálta a romániai bíróság.

2004. 01. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal egy amerikai napilap kommentárjának köszönheti majd több mint egymillió dollárra rúgó vagyonának visszaszolgáltatását a kommunista Románia hírhedt titkosszolgálata, a Securitate egykori kémfőnöke. Feltéve persze, ha a bukaresti hatóságok eleget tesznek a Romániából 1978-ban disszidált Ion Mihai Pacepa tábornok restitúciós kérésének. A Nicolae Ceausescu volt román diktátornak hátat fordító, és emiatt legendás hírnévre szert tett Pacepa ügyét a Washington Times melegítette fel január közepén. A cikkíró nem más, mint Arnaud de Borchgrave, a napilap korábbi főszerkesztője, aki 57 éves újságírói tevékenysége során számos kötetben foglalkozott a világ kommunista rezsimjeivel. Pacepáról szóló, Vörös múlt Románia jelenében című anyagában a szerző rámutat, hogy 1999-ben – vagyis tíz évvel a kommunizmus bukását követően – Románia legfelső bírósága hatálytalanította a hírszerző parancsnokra kirótt két halálbüntetést és visszavonta a fejére kirótt kétmillió dolláros vérdíjat. Mindezek ellenére a hidegháborús korszak, emellett pedig a Ceausescu-rezsim egyik legnagyobb leleplezője kénytelen továbbra is száműzetésben, megváltoztatott személyazonosság alatt élni, mivel a román hatóságok nem vesznek tudomást a bírósági ítéletről.
A tengerentúl megjelent újságcikk hatására nagyon hamar felpörögtek az események a román fővárosban. Ehhez hozzájárult az is, hogy Ion Mihai Pacepa ügyvédjén keresztül nyújtott be kérvényt a bukaresti bírósághoz, amelyben diszszidálása után elkobzott vagyonának – fővárosi lakás, személygépkocsi, vadászgyűjtemény, neves román festők alkotásai – visszaszolgáltatását követeli. A volt kémfőnök emellett nem mondott le 26 éve visszatartott fizetéséről, tábornoki nyugdíjáról, sőt katonai előléptetéséről sem, így a hatóságoknak több mint egymillió dollárt kellene fizetniük Pacepának, aki ügyvédje szerint beéri a pénzbeli kártérítéssel is. A felfrissített kémtörténet pikantériája, hogy Romániában csupán a Washington Times cikke nyomán vált nyilvánvalóvá: Ion Mihai Pacepa tábornokot – Emil Constantinescu egykori államfő közbenjárására – tulajdonképpen már négy évvel ezelőtt rehabilitálta a legfelső bíróság, ám az ellene kiadott nemzetközi körözést csupán most, 2004 januárjában vonták vissza. Románia legfőbb ügyészének per-újrafelvételi kérésére a legfelső bíróság 1999 júniusában felmentette a hazaárulás vádja alól a Securitate volt tisztjét, ugyanakkor visszavonta a nevére kibocsátott két halálbüntetést és semmisnek nyilvánította a vagyona elkobzásáról szóló rendeletet. Azonban a román kormány tagjai jóformán tudomást sem akartak szerezni a korábban árulónak kikiáltott Pacepa rehabilitálásáról, és nem tettek semmit, hogy visszaszerezhesse javait. Hogy miért, arra a külföldi román hírszerző szolgálat korábbi, tehát Pacepa utódjának tekinthető parancsnoka sem tud elfogadható választ adni: a 2000-es romániai kormányváltásig még az intézményt irányító Catalin Harnagea egyszerűen a bürokráciát okolja a tétlenségért.
Spekulációk ellenben máris szárnyra keltek arról, vajon miért nem tette lehetővé a mindenkori bukaresti hatalom, hogy a Ceausescunak hátat fordító Pacepa visszatérhessen szülőhazájába. Elemzők úgy vélik, a kommunista nómenklatúra egykori tisztviselőivel napjainkban is teletűzdelt jelenlegi román kormánypártot alaposan kompromittálhatnák mindazok az információk, amelyeket Pacepa esetleg nyilvánosságra hozna. De valószínűleg nem tenne jót a jelenlegi román hírszerző szolgálatok imázsának sem, ha a volt szekus tiszt „kinyitná a száját”, hiszen egyik korábbi művében éppen Pacepa adott hangot ama véleményének, miszerint a titkosszolgálatok alkalmazottainak mintegy fele a Securitate egykori tisztjei közül kerül ki.
Márpedig Ion Mihai Pacepa minden bizonnyal ma is mélyrehatóan ismeri a romániai köz- és politikai állapotokat. A Moszkvában „kitanított”, és itt Alexandr Mihajlovics Szaharovszkijban, a szovjet kémszolgálat egykori vezetőjében pártfogóra lelt román kémfőnök 1978 júliusának végéig irányította a Securitate külföldi hírszerző szolgálatát. Pálfordulása ekkor következett be, amikor is Pacepa egyik kiküldetése során politikai menedékjogot kért az Egyesült Államok bonni nagykövetségén, kérelmét pedig – magas beosztására való tekintettel – Jimmy Carter amerikai elnök fogadta el. Ugyanaz a Carter elnök – aki akkoriban még „nagy nemzetközi vezetőnek” nevezte a Fehér Házba látogató Nicolae Ceausescut – a nemzetközi közvéleménnyel együtt éppenséggel Pacepa révén ismerte meg a román államfő igazi arcát. Első, 19 nyelven – többek között magyarul – megjelent, Vörös horizontok című könyvében a szerző egyszerűen zsarnokként, szélhámosként, kábítószer-kereskedőként és a nemzetközi terrorizmust támogató államelnökként írja le a román diktátort. Ceausescut valósággal az őrületbe kergette egyik legközelebbi emberének elmenekülése, a Vörös horizontok megjelenése ellenben már annyira felbőszítette, hogy – az árulás vádja után – emiatt másodszor is halálra ítélte Pacepát. (A Romániában ma is népszerű, világsikert aratott mű olvasása vagy terjesztése egyébként főbenjáró bűnnek minősült a Ceausescu-diktatúra idején.) Dezertálása után a volt hírszerző tiszt több mint tíz éven keresztül együttműködött a CIA-val a kommunizmus bukásáért, így megalapozottnak tűnnek azok az állítások, miszerint Ion Mihai Pacepának is szerepe volt a román forradalom előkészítésében, a Ceausescu házaspár 1989 decemberében történt eltávolításában.
A Securitate volt kémfőnöke biztonságát a mindenkori amerikai kormány szavatolja, jelenleg ismeretlen helyen és személyazonosság alatt él az Egyesült Államokban. A Washington Times azt is megszellőztette, hogy a Pacepa elfogása vagy meggyilkolása céljából utána küldött román ügynökök a romániai rendszerváltást követően továbbra is az Egyesült Államokban „ragadtak”, ezt a verziót azonban a napokban hevesen tagadták Bukarestben. A román sajtóban ugyanakkor egyre több olyan vélemény lát napvilágot, miszerint Bukarestnek óhatatlanul meg kell valósítania Pacepa teljes körű rehabilitálását, beleértve vagyona visszaszolgáltatását is. Történészek megkockáztatták, a román hatalomnak tulajdonképpen lengyel mintára kellene eljárnia, Varsóban ugyanis már 1997-ben teljes körű rehabilitálásban részesítették az 1981-ben szintén az Egyesült Államokba menekült Ryszard Kuklinski tábornokot. Tekintve, hogy Kwasnievski lengyel államfőnél akkoriban személyesen Bill Clinton amerikai elnök járt közben Kuklinski „elismertetése” érdekében, megkockáztathatjuk, hogy ez a gesztus a jelentős washingtoni befolyással bíró Ion Mihai Pacepa esetében sem várat túl sokáig magára.
Eközben Ion Iliescu államfő Nicolae Ceausescu exdiktátorra hárítja a Pacepa-ügy rendezésének felelősségét. A román államelnök tegnap a Securitate egykori hírszerző parancsnokának vagyon-visszaszolgáltatási kérésére reagálva úgy fogalmazott: a Romániából 1978-ban disszidált Ion Mihai Pacepa tábornoki rangját Ceausescunak kellene visszaszolgáltatnia, mivel annak idején ő léptette elő. „Jogilag már megtörtént Pacepa rehabilitálása, ám kissé furcsa lenne, ha visszakapná katonai rangját is. Ő elhagyta, sőt le is leplezte azt a struktúrát, amely tábornoki rangra emelte, emiatt katonai szempontból Ceausescunak kellene rehabilitálnia” – nyilatkozta Iliescu, aki szerint a külföldre menekült volt szekus tisztnek azt is bizonyítania kell, hogy törvényes úton szerezte romániai vagyonát. Pacepa kártérítési igényéről ezekben a napokban folytat megbeszélést a tábornok romániai védőügyvédje a román államfő biztonságpolitikai tanácsadójával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.