A közösségi médiaplatformok, azon belül is a Facebook hatalmáról felesleges ma már értekezni, az egyszerűen evidenciának számít, mint ahogy az is, hogy a Tiktok-, Insta-, Facebook és YouTube-sztárok gyakran szerepelnek a hagyományos médiában, illetve a legtöbb klasszikus értelemben vett újságíró is aktív a közösségi felületeken. Mindezt figyelembe véve nincs mit csodálkozni azon, hogy a sokáig legnagyobbnak számító pacalorientált Facebook-közösségben, a „Pacalemberek” csoportban népszerűségre szert tett helyekről szó esik időnként a hagyományos elektronikus és webes sajtóban.
E rovatban is szó volt már e rajongói közösségről, mely ez időtájt 39.664 tagot számlál. Van egy hasonló témájú csoport, mely kifejezetten a pacalpörköltre fókuszál, ez is a neve, a nemrégiben előzött létszám tekintetében, e sorok megfogalmazáskor 40.575 tagja van. E közösségek indítottak arra idén februárban, hogy sorba állítsam eddigi pacalpörkölt-élményeimet, amit közzé is tettem a gasztroblogomon.
Mint látható, azok a helyek, melyeket a legtöbbször említenek a „Pacalemberek” csoportban, a dunapataji Tanya bisztró (ahol június elsején rekordot is állítottak fel az egyszerre főzött pacal mennyiségének tekintetében és nyitottak más pacalstílusok irányában, ha nem is vették az állandó étlapra más nációk pacalételeit, például az oltógyomorból készült zseniális toszkán lampredotto-t vagy a cseh pacallevest), a pákozdi Kanyar büfé, a kecskeméti Szegediék, a jakabszállási Nádas csárda, a szarvasi Négy muskétás, a szabadszállási Zöld Ász, a békésszentandrási Zöld Sas, a kalocsai Nyárfa, a szegedi Fasor nálam is a felső szegmensben végzett.
Viszont joggal kérdezhette volna bárki a közzététel pillanatában, hogy miért nincs a listán a Zamárdiban működő Balázs bisztró, melyet épp e csoportban szerzett népszerűsége emelt be a hagyományos médiába.
Nos, a békediktátum aláírásának idei évfordulója alkalmából a Trianon Múzeum csapata által megszervezett „Kárpátia Expressz” névre hallgató megemlékezését követően Zamárdi felé kanyarítottam az utamat, hogy megízleljem e legendás pacal-produkciót. (A gyakran emlegetett helyek közül a dunabogdányi Faparázsba nem jutottam még el, főként azért, mert szezonban is egy héten csak három napon nyitnak ki, s eddig még nem sikerült ehhez igazítani a programom.)
