Pacaltúra a Holt-Kőrös vidékén a békésszentandrási Csücsöktől a szarvasi Négy Muskétásig
Az önmagában jelzésértékű, hogy a pacalrajongók közében legnépszerűbb éttermek közül kettő is Szarvason működik.
Borbély-Zsolt Attila
2023. 09. 01. 15:51
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A világ közepének jellemzően mindenki azt a település érzi, ahol él, de a történelmi Magyarország mértani középpontja pontosan meghatározható. Tudjuk is, hogy hol van: Szarvason, a gát mellett malmot formázó emlékmű áll a jeles helyen, a parkoló felőli oldalán büszke felirat hirdeti, hogy „itt volt, itt lesz Nagy-Magyarország közepe”, a gát felőli oldalon szintén márványba faragva, azt olvashatjuk, hogy „Isten malmai lassan őrölnek, az igazság győz”.
Mindezek után nem meglepő, hogy a Magyarország-makettparkban szép számmal látunk ahatáron kívüli magyar nevezetességeket is. Az meg külön imponáló, hogy ennek dacára sem hívják a parkot Nagy-Magyarország-makettparknak. Amint a Hajóágyú nevű alt-right podcastnek az Orbán Viktor emlékezetes sáljával foglalkozó, „Megmutatjuk Magyarországot” című adásában a megszólalók leszögezték: ez Magyarország. Csak annak a lelkébe fészkelheti be magát Trianon, aki ezt hagyja. Rajtunk múlik, hogy hazánk részének tekintjük-e az elszakított területeket.
Kihagyhatatlan szarvasi látnivaló a makettparknak otthont adó arborétum is, s akkor nem szóltam Magyarország ötödik legnagyobb állóvizéről, a Kőrös-holtágról, amelynek vízfelülete kétszáz hektár.
Bár nem leltem nyomát a világhálón, hogy Szarvason pacalfőzőversenyt szerveznének, mint teszik azt már régóta Szegeden és Dunapatajon, de ha azt nézzük, hogy hány étterem működik a városban és abból hány helyen kínálnak pacalt, továbbá azt is, hogy milyen szinten elkészítve, megfontolandó, hogy Szarvast is felvegyük a „pacalfőváros” titulusra esélyesek közé.
A csaknem 24 ezer tagot számláló, igencsak pörgő Pacalemberek elnevezésű Facebook-csoportban számtalan pacallelőhely nyert említést, de van néhány, úgyszólván mindenki által etalonnak tekintett hely. Nem készítettem formális statisztikát, de meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt egy évben a leginkább méltatott egység a szegedi Fasor volt (magam is írtam róla e rovatban, két részben is, kiemelve a pacaljukat, utána a Tanya bisztró következik Dunapatajról, mely a pörkölt műfajában országosan is kiemelkedő egység. A sorrendre nem mernék megesküdni, utóbbinak is hatalmas rajongótábora van, ha választani kell, magam is ezt sorolom előrébb, elsősorban a kifogástalan szaftállag miatt.
Ezután következik nagyjából holtversenyben a Négy Muskétás Szarvasról s a Zöld Sas Békésszentandrásról. Gyakran dicsérik még a pákozdi Kanyar büfét, ahol egyébként kiemelkedő a cseh főzetekre építő sörválaszték és remek a pacal, a szarvasi Vadászkürtöt, amit a minap mutattam be, a szabadszállási Zöld Ászt, ahová még nem jutottam el, de ami késik nem múlik, s a jakabszállási Nádas csárdát, melyről már írtam.
Az utóbbi hónapban többen is említették az élvezhető pacalt kínáló, tíz év után újra meglátogatott békésszentandrási Csücsök csárdát, továbbá a harci Diófát s a miskolci Csülök csárdát (utóbbi kettőbe még nem jutottam el), a solti Kurta kocsmát, valamint a csongrádi Csuka csárdát, ahol megfordultam valamikor régen, de halat rendeltem, ennek újratesztelése is esedékes.
Az önmagában jelzésértékű, hogy a pacalrajongók közében legnépszerűbb éttermek közül kettő is Szarvason működik, de ami szintén igen nagy súllyal esik a latba, hogy hány étteremből hány kínál pacalt egy adott városban. A nagy sztárok, a Négy Muskétás és a Vadászkürt mellett kifejezetten jó pacalt ehetünk a Betérő falatozóban is. A kiemelkedő felvágottak, sült hurka és kolbász, zsír meg szalonna mellett figyelemre méltó pörkölteket (köztük pacalt) vásárolhatunk dobozba adagolva, baráti áron a Varga Ízek boltjaiban, valamint az ugyanezen cég által működtetett Tuja klubban, ahol helyben is elfogyaszthatjuk ezeket egy-két pohár borral kísérve. Nem tartozik az állandó kínálatba, de időnként főznek pacalt a Turul kisvendéglőben is.
A továbbra is országos csúcsokat ostromló Újvárosi bisztró, a trendi-újhullámosnak mondható egységek, a Mokka, a Szeparé, az Aranyszarvas és a Premier, a pizzériák, a Mi és Ti (melyről szólok majd részletesen is a közeljövőben), a Dolce Vita és a Don Fredo, illetve a street food ételekre építő City Grill más műfajban utaznak, akárcsak a város nevét viselő ikonikus halászcsárda. Összefoglalóan leszögezhetjük, hogy Szarvas meleg ételt kínáló vendéglátó egységeinek harmadában kínálnak pacalt, nem is akármilyet.
A békésszentandrásiak berzenkedhetnek az ellen, hogy Szarvas agglomerációjának tekintsem 3400 lelkes községüket, de turistaszemmel ez a helyzet. Itt működik ugyebár a pacalközpontú top 10-be sorolható Zöld Sas, s a szintén korrekt pacalt (és friss harcsát) kínáló Csücsök is.
Ezek mellett volt szerencsém élvezhető körmöspacalt enni a Nagy-Magyarország fogadóban, mely a 2015-ös nyitást követő években egyik kedvenc éttermem volt a régióban, azzal a szándékkal látogattam meg őket újra tavaly, hogy írok róluk egy méltató beszámolót, de sajnos a halászlé, a harcsapaprikás és a bivalyoldalas nem ütötte a mércét.
S ezzel véget is ért a szentandrási éttermek sora, van még a településen két kocsma, a Szalon és az Eldorádó, ahol ételeket nem kínálnak, két büfé, az átlagos szintet hozó Útonálló Zabáló és a Kerti büfé, ahol élvezhető lángost sütnek és kifejezetten jó hekket, utóbbinak díjszabása (390 Ft/10 dkg) szinte fele annak, amennyibe ez a hal kerül a Balatonnál. S végül itt működik a község első számú nevezetessége, a sörturizmus egyik fő katalizálója, a Rózsa söröző, az ország legjobbjai közé tartozó Szent András sörfőzde brew pubja. „Pacalegyenleg”: három vendéglőből háromban kóstolhatjuk a kultikus pörköltet.
Összefoglalóan leszögezhetjük, hogy a holtnak nevezett, de nagyon is élő Kőrösök vidékére, Szarvasra és Békésszentandrásra nemcsak a szenvedélyes horgászok, a történelmi Magyarországot szívükben hordók, az élő vízben való úszást előnyben részesítők érdemes ellátogassanak, hanem a pacalrajongók is.
Borítókép: Ízletes pacal a Csücsökben (A szerző felvétele)
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.