Tavalyelőtt nyáron egy kedves lakitelki jóbarátom javaslatára beültünk a Nádas vendéglőbe. Az igen népszerű, 1986-ban nyitott vendéglátóegység mellett több ízben is elhaladtam, amikor az M5-ös irányából közelítettem meg Soltvadkertet, de megállni egyszer sem volt időm. A Nádas vendéglő érdekes keveréke a csárdának és a menzának. A vendég a pultnál adja le a rendelését, a sorbanállás állandó, a pult felett szépen gravírozott, középütt nádas-életképpel díszített fatáblán olvasható az étlap.
Az egyes fogások elkészültekor kiabálják, hogy mi az, ami épp megvan, a szépen kialakított, muskátlival szegélyezett teraszon is lehet hallani.
A beltérben kitömött állatok és preparált halfejek képezik a dekoráció fő elemeit.
Az volt a szándékom, hogy megírom majd az élményt, elvégre nem cél, hogy e rovat „fine dining”-dominált legyen, de a hely teljesítménye nem volt olyan meggyőző, hogy jó szívvel ajánlani tudjam, de annyira rossz sem, hogy elrettentő példának állítsam oda, mint a harcsa helyett pangasiust, vagy erdei gomba helyett termesztett csiperkét kínáló egységeket.
Időközben tagja lettem a „Pacalemberek” Facebook csoportnak, ahol olyan jeles séfekkel is találkozhatunk a kommentszekcióban (de néha még a bejegyzések rovatban is), mint Molnár Márk vagy Bíró Lajos. Aki követi e csoport tevékenységét garantáltan gyakrabban fog pacalt rendelni, annyira ínycsiklandó egyik-másik itt közzétett fotó. A tagság kedvenc, legtöbbször hivatkozott vendéglői közé tartozik a szegedi Fasor, a szarvasi Négy muskétás és a budapesti Megtömlek kifőzde mellett a Nádas csárda is, a hely honlapján pedig a pacalpörkölt az egyetlen étel, amit külön kiemelnek példaként a hagyományos magyar fogásaik közül.
Gondoltam, teszek egy kis vargabetűt egyik fővárosba vezető utam alkalmával s benézek hozzájuk újra. Így is lett, bár végül a szintén jakabszállási Stefániában ebédeltünk, de benéztünk a Nádas csárdába is, ahol csomagoltattunk néhány fogást.
A tapasztalat ezúttal annyira kedvező volt összességében, hogy úgy döntöttem, mégis megemlékezem a helyről e rovatban, „sine ira et studio”, azaz tárgyszerűen, megemlítve erényeket és hibákat egyaránt. Ezúttal árakat is feltüntetek, hiszen a hely töretlen népszerűségét az adja, hogy élvezhető ételekből bőséges adagokat kínálnak, igen kedvező áron.
