Édes és sós is lehet, mutatós és minden vendéget levesz a lábáról: ez a vajtál

Ropi, kenegetősök, sajttál – klasszikus vendégvárók ezek, amelyek ideig óráig nagyon népszerűek, aztán talán eljár felettük az idő. A gasztrotrendek sorában most a vajtál vette át a vezető pozíciót.

2025. 07. 31. 15:29
Vajtál: ínycsiklandó vendégváró fogás
remek vendégváró fogás a vajtál Fotó: Sergii Koval Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jó minőségű vaj, finom, ropogós héjú, puha belsejű kenyérrel tálalva a legjobb éttermekben is helyet kaphat – nem véletlenül. A vendégek számára élvezetes, a vendéglátó számára kényelmes megoldás a fogások előtt, ízelítőként valamilyen vajas pékárut kínálni. Talán erre alapoz a gasztokörökben a videómegosztó portáloknak hála népszerűvé vált vajtál (butter board) koncepciója is.

Vajtál: csak vaj és kenyér kell a méltó vendéglátáshoz
Vajtál: csak vaj és kenyér kell a méltó vendéglátáshoz // Fotó:  Pexels

Mi az a vajtál?

A vajas tálakat Joshua McFadden séf mutatta be még 2017-ben. Öt évvel később TikTokon lett igazán népszerű a vendégváró, azóta több mint 180 milliós nézettséget hozott a #ButterBoard címke. A vajas tálak felépítése egyszerű: egy vágódeszkára, vagy más, mutatós kerámia vagy fa lapra gusztusos módon vajat kell kenni, majd azt ízlésünknek megfelelően gazdagíthatjuk fűszerekkel, zöldségekkel vagy éppen mézzel és gyümölcsökkel. Az így készülő tálak gyorsan megvannak, hiszen sem sütést sem főzést nem igényel előkészítésük, ugyanakkor mivel szépek és finomak, tökéletesen alkalmasak arra, hogy a hozzánk érkező vendégeket levegyük a lábukról. A vajtálak mellé elég pirítóst, kétszersültet vagy éppen frissen sült kenyeret vagy egyéb pékterméket adni.

Vajtál receptek – vendégváró ötletek édes és sós változatban

Vajtál készítésekor első lépésben azt kell eldöntenünk, édes vagy sós fogást tennénk az asztalra. Mindkettő remekül működhet! Extra lágyságot ad a vajtálnak – és könnyíti a munkánkat, hiszen kenhetővé teszi a vajat –, ha egy mixerben picit kihabosítjuk a vajat. Ezután próbáljuk meg egy spatula, kisebb kés vagy egy kanál hátának segítségével szépen eldolgozni az alapot. Van, aki szabályos köröket igyekszik kenni, más csak arra törekszik, hogy egyenletes vastagságban szétkenje a vajat. Ezután jöhetnek a feltétek!

Ha sós vendégvárót készítünk, érdemes sós vajat választani, vagy a klasszikus vajat még az egyéb feltétek elhelyezése előtt nagyszemű sóval meghinteni. Ezután kerülhetnek a tálra:

  • olajban pirított fokhagyma, hagyma (az olajjal együtt!) ,
  • olajbogyó,
  • pirított bacon,
  • apróra vágott zöldségek,
  • fűszerek, amelyeket kedvelünk (érdemes friss zöldfűszerekkel kísérletezni!),
  • sajtok,
  • olajos magvak, lehetőleg pirítva.

Az édes változatra érdemes tenni:

  • lekvárt,
  • mézet, juharszirupot vagy egyéb folyékony édesítőt
  • pirított magvakat
  • fűszereket
  • citrushéjakat
  • szezonális gyümölcsöket – finom vajtál készülhet eperrel, barackkal de fügével is!

Extra tipp: fűszeres vajat is készíthetünk, ha a kenhető vajba dolgozzuk kedvenc friss vagy éppen szárított fűszereinket. Ha később erre az alapra helyezzük a többi hozzávalót, még ízletesebb lehet a látványos előétel.

Végül érkezzen néhány ötlet édes és sós változatból, inspirációként:

@naughtyfork Butter board is my new fvaorite thing. Idea by @Justine Doiron !! #fyp #butterboard #foryou #tiktokfood #viral ♬ Chill Day - LAKEY INSPIRED
@themodernnonna ✨Holiday Butter Board✨ Charcuterie boards are always great when hosting for the holidays 🤶: they are easy to prepare, and bring people together. This holiday season, I want to challenge you to change things up and wow your guests by making a Holiday Butter Board instead! Butter boards are so incredibly fun, modern, and unique. I guarantee that everyone will be talking about it at your party. Ingredients * 1 sitck butter, softened (salted or unsalted is fine) * pinch sea salt, if using unsalted butter * 3 tablespoons apricot jam, or any jam you love * 3 tablespoons cranberry jam, or any red jam you love * ¼ cup crushed hazelnuts, (leave out if allergic to nuts) * 1 tablespoon hot honey, (use regular honey if you don’t like spice) Additional Toppings * thyme or rosemary, for presentation * pomegranate seeds * fresh bread, for serving https://themodernnonna.com/holiday-butter-board/ #butterboard #charcuterieboard #christmasrecipes #holidayrecipes #recipetok ♬ original sound - THEMODERNNONNA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.