Egy jó minőségű vaj, finom, ropogós héjú, puha belsejű kenyérrel tálalva a legjobb éttermekben is helyet kaphat – nem véletlenül. A vendégek számára élvezetes, a vendéglátó számára kényelmes megoldás a fogások előtt, ízelítőként valamilyen vajas pékárut kínálni. Talán erre alapoz a gasztokörökben a videómegosztó portáloknak hála népszerűvé vált vajtál (butter board) koncepciója is.

Mi az a vajtál?
A vajas tálakat Joshua McFadden séf mutatta be még 2017-ben. Öt évvel később TikTokon lett igazán népszerű a vendégváró, azóta több mint 180 milliós nézettséget hozott a #ButterBoard címke. A vajas tálak felépítése egyszerű: egy vágódeszkára, vagy más, mutatós kerámia vagy fa lapra gusztusos módon vajat kell kenni, majd azt ízlésünknek megfelelően gazdagíthatjuk fűszerekkel, zöldségekkel vagy éppen mézzel és gyümölcsökkel. Az így készülő tálak gyorsan megvannak, hiszen sem sütést sem főzést nem igényel előkészítésük, ugyanakkor mivel szépek és finomak, tökéletesen alkalmasak arra, hogy a hozzánk érkező vendégeket levegyük a lábukról. A vajtálak mellé elég pirítóst, kétszersültet vagy éppen frissen sült kenyeret vagy egyéb pékterméket adni.
Vajtál receptek – vendégváró ötletek édes és sós változatban
Vajtál készítésekor első lépésben azt kell eldöntenünk, édes vagy sós fogást tennénk az asztalra. Mindkettő remekül működhet! Extra lágyságot ad a vajtálnak – és könnyíti a munkánkat, hiszen kenhetővé teszi a vajat –, ha egy mixerben picit kihabosítjuk a vajat. Ezután próbáljuk meg egy spatula, kisebb kés vagy egy kanál hátának segítségével szépen eldolgozni az alapot. Van, aki szabályos köröket igyekszik kenni, más csak arra törekszik, hogy egyenletes vastagságban szétkenje a vajat. Ezután jöhetnek a feltétek!
Ha sós vendégvárót készítünk, érdemes sós vajat választani, vagy a klasszikus vajat még az egyéb feltétek elhelyezése előtt nagyszemű sóval meghinteni. Ezután kerülhetnek a tálra:
- olajban pirított fokhagyma, hagyma (az olajjal együtt!) ,
- olajbogyó,
- pirított bacon,
- apróra vágott zöldségek,
- fűszerek, amelyeket kedvelünk (érdemes friss zöldfűszerekkel kísérletezni!),
- sajtok,
- olajos magvak, lehetőleg pirítva.
Az édes változatra érdemes tenni:
- lekvárt,
- mézet, juharszirupot vagy egyéb folyékony édesítőt
- pirított magvakat
- fűszereket
- citrushéjakat
- szezonális gyümölcsöket – finom vajtál készülhet eperrel, barackkal de fügével is!
Extra tipp: fűszeres vajat is készíthetünk, ha a kenhető vajba dolgozzuk kedvenc friss vagy éppen szárított fűszereinket. Ha később erre az alapra helyezzük a többi hozzávalót, még ízletesebb lehet a látványos előétel.
Végül érkezzen néhány ötlet édes és sós változatból, inspirációként: