Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Magyar karok még az idén?

Közel egy héttel a Szabadság-szobor újraállításáról szóló kormányrendelet elfogadása után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) együttműködési megállapodást írt alá a kormányzó Szociáldemokrata Párttal (PSD). A tegnap megkötött protokollum előnyben részesíti a szociális kérdések orvoslását.

2004. 03. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyaránt érdeke az RMDSZ-nek és a romániai magyarságnak, hogy a választások közeledtével Romániában ne a szélsőséges irányzatok erősödjenek, hanem a politikai stabilitás jellemezze az országot – nyilatkozta tegnap a Magyar Nemzetnek Borbély László kormánykapcsolatokért felelős alelnök annak kapcsán, hogy az RMDSZ újabb együttműködési megállapodást kötött a román kormánypárttal. Az erre az évre szóló protokollumot Markó Béla RMDSZ-elnök és Adrian Nastase miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke írta alá Bukarestben. A 2000-es választások óta együttműködő két politikai alakulat közötti újabb megállapodás azután jöhetett létre, hogy a múlt héten a román kormány határozatban tette lehetővé az aradi Szabadság-szobor felállítását. A tegnap aláírt egyezményben rögzítették, hogy ebben az évben létrehozzák a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem két magyar karát, ennek fejében pedig az RMDSZ kötelezi magát: nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. „Kissé megzavarta a tárgyalásokat, hogy megválasztása után a BBTE új magyar rektorhelyettese majdhogynem ellenezte a két magyar kar létrehozását” – válaszolta kérdésünkre Borbély László. Az RMDSZ alelnöke közölte: az erdélyi magyar közösség felmérések alapján kimutatott „érzékenységét” figyelembe véve kiemelten kezeli a megállapodás a szociális, gazdasági és infrastrukturális kérdések megoldását, valamint Románia EU-csatlakozási feltételeinek teljesítését. Noha az érdekvédelmi szövetség berkeiben nemrég még sokan kételkedtek abban, hogy választási évben születhet-e együttműködési megállapodás a román kormánypárttal, az RMDSZ operatív tanácsa tegnap egyhangúlag megszavazta a protokollum aláírását.
Közben a romániai emberi és kisebbségjogok általános helyzetéről készít dokumentumcsomagot a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), amelyet az Európai Parlamenthez és az Európa Tanácshoz kíván eljuttatni.
Szász Jenő MPSZ-elnök lapunknak elmondta, elsősorban az erdélyi magyarság autonómiájának kérdését ajánlják majd Brüszszel figyelmébe, ezért a memorandum összeállításakor igénybe veszik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szakmai segítségét. A csomag tartalmazza majd a kisebbségi szervezeteket hátrányosan érintő, módosított romániai választási törvény előírásait, az egyházi ingatlanrestitúció akadozását, ugyanakkor helyzetképet ad a nemzeti kisebbségek, az emberi jogok, valamint a sajtószabadság szavatolásának romániai hiányosságairól. A polgári alakulat célja, hogy az EU intézményei figyelembe vegyék a dokumentumba foglalt javaslatokat Románia csatlakozási tárgyalásai során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.