Félmilliárdot bukott Kőbánya

Budapesten a X. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Kőbányai Befektetési és Tanácsadó Rt. (KŐBETA) közel félmilliárd forintos kárt okozott a helyhatóságnak tevékenységével – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből. A társaság vezető testületeiben főként helyi MSZP-s és SZDSZ-es politikusok foglaltak helyet, akiknek tiszteletdíja a gyenge üzleti eredmények ellenére folyamatosan nőtt.

Török László
2004. 05. 12. 20:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kárt okozott a kőbányai önkormányzatnak egyik vállalkozása, amellyel 2000-ben – György István akkori fideszes polgármester és a jobboldali képviselőcsoport tiltakozása ellenére – vagyonkezelési szerződést kötött az MSZP–SZDSZ-es többségű helyhatóság. Jobboldali képviselők többek között azért ellenezték a megállapodást, mert a KŐBETA – szerintük – „hihetetlenül” magas összegért vállalta a X. kerületi vagyon kezelését. A szkeptikusok véleményét alátámasztotta az ÁSZ napokban közölt jelentése, amely megállapította, hogy „legkevesebb 493 millió forint veszteség érte a portfóliókezelés miatt” az önkormányzatot, amely „a piaci átlagnál nagyobb díjat fizetett a KŐBETA Rt.-nek”.
A szerződés értelmében az önkormányzati cég 2,1 milliárd forint árfolyamértékű portfólió – ez 100 ezer darab Richter-részvényből és más értékpapírból állt – felett rendelkezhetett, amely összeg a belterületi földterületek privatizációjából származott. A vállalkozásnak egyébként nem volt engedélye értékpapír-kereskedelemre, ezért egy – ilyen jogosítványokkal rendelkező – másik cég szolgáltatásait is igénybe kellett vennie. Az ellenőrzött időszakban – 2000-től 2003 harmadik negyedévéig – 248 millió forintos hozamnövekedést értek el, a vagyonkezelési díj levonása után az önkormányzatnak azonban alig több mint hárommillió forint maradt. Mivel az „alvállalkozó” sem ingyen végezte a kereskedést, neki is ki kellett fizetni 96 millió forintot. Az ÁSZ megjegyzi, hogyha a vagyont állampapírba fektették volna, akkor ugyanennyi idő alatt 400 millió forint pluszra tehettek volna szert az értékpapír-kereskedőknek kifizetett 93 millió mínusz helyett, így a végeredmény összesen majd félmilliárd forintos veszteség lett.
Andó Sándor, a kerület MSZP-s polgármestere – más szocialista és szabad demokrata politikusokkal együtt – maga is részt vett a KŐBETA irányításában: igazgatósági tag volt az alapítástól egészen 2002 májusáig. Andó képviselőtársaival együtt azért mondott le posztjáról, mert a törvények már nem tették lehetővé, hogy önkormányzati képviselő tag legyen önkormányzati cég igazgatótanácsában.
Az ÁSZ jelentéséből kiderül, hogy a szerény eredmények ellenére a KŐBETA vezetőinek juttatásai folyamatosan emelkedtek. A személyi jellegű költségek először egy év alatt 4,6-szorosára, majd 2002-ben az inflációt meghaladó mértékben – vezetőknél 10,6, míg igazgató tanácsi (it-) és felügyelőbizottsági (fb-) tagok esetében 16,5 százalékkal – emelkedtek. Összegszerűen ez azt jelentette, hogy 2002-ben a napi munkában nem részt vevő it- és fb-tagok havonta átlagosan 125 ezer forintos tiszteletdíjat kaptak – áll a jelentésben.
Az ÁSZ azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy kezdeményezze a KŐBETA Rt.-nél a veszteség megtérítését, azt azonban a polgármesterre bízzák, hogy kivizsgáltatja-e az ügyet, illetve tesz-e a feljelentést. Az önkormányzat illetékese megkeresésünkre közölte: a vizsgálati jelentés megállapításait vizsgálják, pénzügyi bizottság elé terjesztik, észrevételeiket később közlik.



üzlet a K&H Equitiesszel. A kőbányai vagyonpolitika eredményeképpen a kerület mintegy hárommilliárd forintja ragadt bent a K&H Equities Rt.-nél is. A helyhatóság belterületi földterületeinek értékesítéséből származó részvénycsomag egy részével Kulcsár Attila és társai éltek vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.