Tartós harag a pálinka miatt

A román mezőgazdasági minisztérium két évvel ezelőtt összeállította a román földrajzi területekre jellemző és ezért védett, lepárlással készült alkoholos italok listáját, de azok között akkor csak a tuica (cujka) és a rachiu szerepelt. A pãlincã elnevezés csak 2003-ban került a listára.

Dénes Zoltán
2004. 06. 23. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északnyugati szomszédaink ismét haragszanak; most a pálinka miatt – írja a Jurnalul National című napilap. A lap szerint a magyar termelők úgy vélik, hogy a pãlincã név – amelyet Romániának sikerült elismertetnie az unióban mint tradicionális terméket – túlságosan hasonlít az általuk használt pálinkára, s félnek, hogy az európai piac, illetve a fogyasztók össze fogják téveszteni azokat. A cikk írója hozzáteszi: a magyarok azért haragszanak, mert nem sikerült kategorikus eredményeket elérniük a pálinka és a tokaji bor termelésével és kereskedelmével kapcsolatban, s ezért meg kell osztaniuk e jogosultságokat két szomszédjukkal, nevezetesen Szlovákiával és Romániával.
A román sajtó már 2002 végén arról cikkezett, hogy a román vállalkozók időben léptek, s Magyarország végleges vereséget szenvedett a pálinkaháborúban. Akkor a Curentul című napilapnak nyilatkozva a román szeszgyártók országos szövetségének (GARANT) elnöke, Romulus Dascalu elmondta: olyan jelzések érkeztek Bukarestbe az Európai Uniótól, hogy időlegesen leállították Magyarországnak azt a kezdeményezését, hogy az EU a pálinkát magyar terméknek ismerje el. Hozzátette: tájékoztatták az Európai Uniót arról, hogy a pálinka ősi román termék, mivel Erdélyben évszázadok óta főznek ilyen italt. A pálinka ügyében Vasile Puscas, Románia EU-főtárgyalója kongatta meg a vészharangokat: 2002. november második felében arra figyelmeztetett, ha az EU magyar terméknek ismeri el a pálinkát, akkor a románok vagy megveszik a pálinka receptjét a magyaroktól, vagy csak a saját készítésű, otthon főzött pálinkát ihatják majd – olvasható az eduport.hu oldalán. December elején a román mezőgazdasági minisztérium közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben bejelentették: Romániában évi 20 ezer hektoliter pálinkát állítanak elő ipari módon, illetve 3-3,5 ezer készül házi szeszfőzdékben. Ez a mennyiség a Romániában tuica (cujka), illetve rachiu néven gyártott szesznek körülbelül a tíz százaléka.
A román mezőgazdasági minisztérium két évvel ezelőtt összeállította a román földrajzi területekre jellemző és ezért védett, lepárlással készült alkoholos italok listáját. Ezek között csak a tuica és a rachiu szerepelt. A mulasztást pótlandó, a listát 2003-ban kibővítette, s ebbe már belekerült a pãlincã név is.
Itthon pálinkaügyben a legfrissebb esemény az volt, hogy hétfőn a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács egyértelműen kiállt a pálinka mellett, s jelezte, hogy levélben fordul az agrártárca vezetőjéhez, kérve az egységes hazai álláspont kialakítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.