Törvénytelen megbízások

Gyurcsány Ferenc kormányfő megsértette a gazdasági törvény előírását, amikor a vállalatbirodalma zászlóshajójának számító Altus Rt. tulajdonosi jogait átruházta a cég vezérigazgatójára – derül ki a jogszabályok tanulmányozásakor. Ráadásul ígéretének sem tett eleget: tavaly szeptemberben – kijelölt miniszterelnökként – még képviselte cége ügyeit.

Laczik Erika
2005. 07. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő még sportminiszteri kinevezésekor ígérte meg, hogy kivonul az üzleti életből, érdekeltségei irányítását pedig egy általa kiválasztott vagyonkezelőre ruházza át. Ezzel a döntéssel kívánta elejét venni a különféle gyanúsításoknak. Emlékezetes, hogy Gyurcsány cégbirodalmának tagjai az előző évtizedben számos állami üzletet és privatizációs ügyletet bonyolítottak le, amelyeknek sok esetben nem az adófizetők látták a hasznát.
Gyurcsány Ferenc mint az Altus Rt. egyedüli részvényese korábban azt állította: nem vagyonkezelőt bízott meg a részvényeihez kötődő tulajdonosi jogosítványok gyakorlásával, hanem először a cég vezérigazgatóját, majd később egy felügyelőbizottsági tagot, ami a mai napig is így van. Csakhogy a gazdasági törvény sorai szerint a részvényesi jogokat nem gyakorolhatja a vezérigazgató, valamely felügyelőbizottsági tag vagy könyvvizsgáló a társaságban. A kormányfő tehát a vonatkozó jogszabállyal ellentétesen járt el.
A cégbírósági iratokból kiderül az is, hogy Gyurcsány Ferenc valójában nem engedte ki a kezéből a vállalat irányítását. Az adatokból ugyanis kiolvasható, hogy Gyurcsány osztaléka az Altus Rt. nyeresége után egy 2004. május 25-i határozat alapján tavaly 55 millió forint volt. Ezt a határozatot azonban nem fogadta el az ügyben eljáró cégbíró, s hat pontban kért helyreigazítást az Altus Rt.-től.
*
Többek között kifogásolta, hogy Jagiellowicz Györgyné, az Altus vezérigazgatója szignálta ezt a tájékoztatást, ő ugyanis nem láthat el vagyonkezelői feladatokat. Múlt év szeptember 6-án az Altus Rt. újra benyújtotta a határozatot osztalék fizetéséről, amit záradékkal láttak el, s ezt Gyurcsány Ferenc tulajdonos mint egyedüli részvényes írta alá. Ekkor Gyurcsány már kijelölt miniszterelnökként készült a kormány irányítására.
A tavalyi év végén, december 14-én újabb Altus-beadványok érkeztek a Cégbíróságra, amelyek az ötvenmillió forint osztalék előleg kifizetéséről szóltak. A benyújtott határozat szerint a 2004. augusztus 31-i mérleg és eredménykimutatás, valamint könyvvizsgálói vélemény alapján 2004 novemberében a jegyzőkönyv szerint újból osztalék kifizetéséről döntöttek. Különös módon ezen az iraton újból feltűnik a kormányfő neve, aki meghatalmazást adott Bonnyainé Gál Ilonának, hogy vegye át a vagyonkezelői jogokat az Altus Rt.-ben. Bonnyainé ugyanis egy másik Gyurcsány-cégnél, az Altus tulajdonában lévő Aldo Kft.-nél töltött be felügyelőbizottsági posztot.
Ez a döntés nemcsak Gyurcsány szavahihetősége szempontjából, de a gazdasági törvény sorai szerint is megkérdőjelezhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.