Válságban a húsipar

Több száz húsipari munkahely szűnt meg az elmúlt másfél évben. A kilátástalan helyzet a dolgozókat felháborítja, s a szakszervezet is jelezte, ha a kormány nem talál megoldást a helyzet kezelésére, akkor a demonstrációtól sem riadnak vissza.

Nagy Ottó
2005. 08. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre még nem kaptak választ a húsipari dolgozók arra a Gráf József földművelésügyi miniszternek eljuttatott levelükre, amelyben felhívták a miniszter figyelmét a húsiparban kialakult tarthatatlan helyzetre, amelynek következtében munkahelyek százai is veszélybe kerültek. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete már jelezte, amennyiben nem sikerül rendezniük az ágazat helyzetét és normalizálni a viszonyokat, akkor nem riadnak vissza a demonstrációtól sem. A Húsipari Szakágazati Párbeszéd Bizottság legutóbbi ülésén a résztvevők megfogalmazták, hogy a hazai húságazat helyzete egyre romlik, amit a gyárbezárások, elbocsátások, a vállalati gazdálkodási eredmények és az esetenként megállíthatatlan veszteségtermelések is alátámasztanak.
Az okok között szerepel, hogy magyar vállalatok az uniós versenytársakhoz képest többletköltséggel működnek, s a nagy kereskedelmi láncokkal szemben is kiszolgáltatott helyzetben vannak, ami szintén komoly forrásokat von el a cégektől, és ezt csak tetézi a mesterségesen gerjesztett erős piaci verseny. Mindezt megerősítette munkatársunknak Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára, hangsúlyozva, hogy a húsfeldolgozók legalább költségeik megtérülését szeretnék elérni, és természetesen némi hasznot is szeretnének termelni. – Ha jövedelmező lenne a húsgyárak gazdálkodása, akkor a dolgozók helyzete is szilárdabb lenne. Ha azonban a tulajdonosok képtelenek költségeiket érvényesíteni, akkor racionalizálni kell a tevékenységüket, ami óhatatlanul leépítésekkel jár, s a dolgozókat is kedvezőtlenül érinti. Ha azonban jól megy, illetve menne az üzletmenet, akkor a vállalatok terjeszkednének, és nem kellene állandó megszorításokat alkalmazniuk. A titkár kitért arra is, hogy a húsipari fogyasztói árak évek óta stagnálnak, s jóval alacsonyabbak az európai átlagnál, ami ismét csak gátat szab a jövedelmező termelésnek.
Hogy mennyire drámai a helyzet a húsiparban, azt mutatja, hogy jelentős számú kis húsüzem szűnt meg – az ottani munkahelyekkel együtt –, mert nem teljesítették vagy nem tudták teljesíteni a vágóhidakon az uniós előírásokat. Ezt tetézte, hogy a kapuvári Ringa Rt.-től nyolcszáz, a céghez tartozó soproni marhavágóhídtól 130 embert küldtek el, míg a Pick tulajdonába került ceglédi húsüzemben mintegy 300 embernek mondtak fel, magától a Picktől először 200 főt bocsátottak el, most ismét 200 ember munkája szűnik meg. A Zalahús csődje 700 munkahely megszűnésével járt, a Gyulai Húskombináttól pedig 350 dolgozót küldenek el. Mindemellett az ágazati szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a húsipar válsága az egész mezőgazdaságra kihat.



Petíció. Az ágazati problémákra a Magyar Sertéstartók Szövetsége is felhívta az agrárminiszter figyelmét, amikor a közelmúltban a szervezet képviselői egy tizenhat pontos listát adtak át Gráf Józsefnek. A szövetség a likviditási problémák kiküszöbölését, a stabilabb piaci szereplés érdekében pedig jogszabályi változásokat vártak, és javasolták egy piacvédelmi alap felállítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.