Két héttel ezelőtt küldte ki mintegy 400 étterembe a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) azt a kérdőívet, amelyben arról érdeklődtek: bevezették-e az október elseje óta alkalmazható szervizdíjat – nyilatkozta lapunknak tegnap Háber Tamás, az MVI elnöke. A szervezet vezetője elmondta: eddig 85 válasz érkezett, és mindössze három vendéglátó-ipari egység válaszolta azt, hogy bevezették a szervizdíjat, négy étterem pedig gondolkozik azon, hogy éljen-e a lehetőséggel. Háber Tamás hangsúlyozta: még a felmérés elején tartanak, így ezek a számok mindenképpen változni fognak, bár az is látszik, hogy a szakma kivár a szervizdíj bevezetésével. Ugyanis még tisztázni kell azokat a pénzügyi és könyveléstechnikai kérdéseket, amelyek mérvadók az APEH-bevallás, -elszámolás elkészítésekor. Az elnök közölte: ezzel kapcsolatban két előterjesztést is elküldtek a Pénzügyminisztérium számára, ám eddig egyikre sem kaptak választ.
A szakmai szervezet vezetője úgy vélte, felmérésük eredménye mindenképpen mérvadó lesz, tekintve, hogy nagy különbségek vannak a falusi kiskocsma, a külföldön is jó hírű fővárosi vendéglő, a vidéki panzió, valamint a sokcsillagos szálloda árrései között. Háber Tamás úgy véli, a rendeletet megalkotó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szándéka az volt, hogy az ételért és a szolgáltatásért adott borravaló után a vendéglők járulékot is fizessenek. A legtöbb vendéglős ezt csak úgy tudná bevezetni, ha az ezzel járó pluszköltségeket beépítené áraiba, és ezzel megterhelné a vendég pénztárcáját. Háber úgy látja: fel kell mérni, hogy Magyarországon van-e olyan fogyasztói kereslet, ami ezt elbírja, az eddigi tapasztalat ugyanis ennek az ellenkezőjét mutatja.
Háber Tamás ismételten hangsúlyozta: a szervizdíj és a borravaló nem keverendő össze. A szervizdíj ugyanis kötelező, amennyiben az az étlapon, itallapon, valamint a számlán fel van tüntetve. A borravaló ezzel szemben önkéntes, azaz akkor adható, ha a vendég a kiszolgálással, ellátással elégedett. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy hazánkban nem a szervizdíjnak, hanem a borravalónak van hagyománya. Ezt az a tény is igazolja, miszerint a legtöbb megkérdezett fővárosi közép- és felső kategóriás étteremben évek óta kialakult gyakorlat, hogy a felszolgálók csak minimálbér közeli fizetést kapnak, a többit a borravalóból kell megkeresniük.

Hatalmas légibomba került elő Debrecenben – fotó