Magyarok kínálnak a hüttében gőzgombócot

A téli hónapokban különösen Alsó-Ausztria sícentrumai telnek meg magyarokkal. Az 1808 méter magas, hochkari Geischlagerhaus menedékházban délben, szikrázó napsütésben egy szakállas fiatalember szolgált ki a pultnál. A sorba álló síelők, snowboardosok vitték a germknödelt (mákkal szórt lekváros gőzgombóc), a bratwurstot (sült kolbász), a frittaten suppét (húsleves metélt palacsintatésztával), a glühweint (forralt bor) és a korsó söröket. A hütte előtti padok hamar megteltek napozókkal, mindenkit vonzott a jóleső meleg napfény és a csodálatos panoráma a göstlingi és stájerországi Alpok hegyvonulataira. Délután kettő felé már csökkent a roham, sokan felcsatolták a síléceiket, és irányba vették a csaknem húsz kilométer hosszú lesiklópályát.

Stefka István
2006. 02. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kíváncsi voltam a szakállas fiatalemberre. Kiderült, hogy Hévízről jött, és még vagy tíz vendéglátóst hozott télre a Balaton környékéről, a hegyi falu különböző „gasthofjaiba” dolgozni.
– Az osztrák vendéglőtulajdonosok nagyon meg vannak elégedve a magyarokkal, mert jó munkaerőnek tartanak bennünket – mondta. – Október végén jövünk, és április elejéig maradunk, addig tart a hó. Utána megyünk vissza a Balatonhoz, mert kezdődik a szezon. Érdemes ide jönni, mert jól megfizetnek bennünket, képzettségünket, munkakörünket is figyelembe veszik.
Arra a kérdésre, hogy kevesebbet keresnek-e a velük dolgozó osztrák kollégáiknál, egyértelműen nem volt a válasz. Kevés osztrák vállalkozó engedi meg magának, hogy feketén dolgoztasson bárkit is. – Szigorú az ellenőrzés, és komoly büntetés vár a törvénysértőkre – mondta búcsúzóul a hévízi fiatalember.
Hasonló tapasztalatokkal gazdagodtunk Hochkar más gasthofjaiban is. Megtudtam, hogy átlagosan bruttó ezerhétszáz eurót keresnek itt az idényvállalkozók, a szállásért és a napi kétszeri étkezésért nem kell fizetni. Esténként – a méteres hóval borított pályaszállásunk környékét elhagyva – jólesett betérni más panziókba is. Anita és Ibi a Sporthaus Hochkarban kapott állást. Egyikük Gyenesdiásról, a másikuk Tihanyból érkezett. Átlagosan napi tíz-tizenkét órát dolgoznak, s persze jár a heti egy szabad nap is. Anita szerint az osztrákoknak nem jobb a vendéglátásuk, s nem is főznek jobban, mint a magyarok, de jobban kihasználják a helyi adottságokat; a szolgáltatásaik minőségét, az árakat évente nem változtatják. Az ideérkező vendégek biztosan számíthatnak arra, hogy a síbérlet és az apartman ára ugyanannyi, mint tavaly, a wienersnitzli ugyanúgy lelóg a tányérról, mint egy évvel azelőtt, és a korsó sör ára nem éri el a három eurót. Anita azért dohogott, hogy áprilisra, mire visszatér Gyenesdiásra, a szülei panziójába dolgozni, ismét át kell alakítani az éttermi és szobaárakat, mivel az év elején öt százalékkal csökkent az áfa. – Igaz – mondta a mindig mosolygós, szőke hajú lány –, közben emelkedett a szeszes ital, az élelmiszer és az energia ára. Hogyan lehet így előre tervezni, kalkulálni? – kérdezte tőlem. Ibi, a tihanyi lány arról panaszkodott, hogy bezzeg az osztrákok aranybányát csináltak a hegyeikből, állandóan fejlesztik a sípályáikat, korszerűsítik a vendéglátásukat – mi miért nem tudtuk a Balaton környékével ugyanezt megtenni? Évtizedek alatt teljesen elkerítették a tavat a szabadstrandolók előtt, engedély nélkül húztak fel nyaralókat a part menti nádasokra, és most panaszkodnak, hogy magas a vízállás. – Az osztrákoknak nincsenek olyan jó gyógyvizeik, mint nekünk – fakadt ki Ibi.
Mindenesetre az osztrák gazdák okosak, nem véletlenül alkalmazzák a magyarokat szerte Ausztriában, hiszen megbízható, képzett, gyorsan dolgozó, jó munkások. Óhatatlanul is felmerül az emberben: vajon miért nem kell ez Magyarországon? Miért kell tízezreknek máshol keresniük a szerencséjüket? Meddig lehet éhbérért dolgoztatni, kihasználni az embereket a tizenhat éve rendszert váltó Magyarországon? Nem töprengtem a válaszokon. Inkább élveztem a néhány napos síelést, a friss alpesi levegőt, a napot, a barátságos embereket, a kifogástalanul működő felvonókat, az éjszakánként lánctalpas ratrakokkal rendbe tett pályákat, a mindig hasonló minőségű, az alpesi kék virág gumójából készült pálinkát és az elmaradhatatlan weizenbiert. Jólesik néha kiruccanni egy nyugodt, barátságos helyre a feszültségekkel teli Magyarországról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.