Furmint az életigenléshez

Muray Gábor
2006. 03. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bort kóstolni sosem lehet rosszkedvűen – foglalja össze élettapasztalatát Kállay Miklós egyetemi tanár a Magyar Borok Háza március végi borkóstolóján –, de ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy komolyan vegyük a bor minden egyes rezdülését.
Poharunkat a hangulatlámpák felé tartva figyeljük a rezdüléseket, a Szabóvári Pincészet 2003-as somlói furmintja van soron, s mit hallok: retronazálisan kellően perverz érzeteket keltő bor ez, illata belülről is bolondít. A jókedv megvan. Robert Wenczeltől Györgykovács Imrén át Árvay Jánosig, Ruszttól Somlón át Tokajig hosszú az est, tizenkilenc furmintot kóstoltatnak, nyelvünkön elsődleges aromák, minerális ízjegyek és kellemes sav; a kedves hungarikum elég az életigenléshez.
De milyen is a furmint? Kállay Miklós mindenre választ ad: későn érő és nagy fürtű. Nem az aromás szőlőfajtákkal rokon – ha már mindenképpen hasonlítgatni akarnánk, bora aromaképét a muskotály, az Irsai Olivér, a cserszegi vagy a tramini helyett a szürkebaráttal, a pinot gris-vel, az olasz és a rajnai rizlinggel vessük össze.
Ha jól érzi magát, aszúsodik is: késő őszi napsütés és reggeli pára kell a jó nemespenészhez. A furmint híres a kitűnő savtermeléséről. Savgerince – gerinctelen bort igyon a kutya – lehetővé teszi a hosszú idejű fahordós érlelést, ami újabb rezdülésekkel boldogíthatja kóstolóját. Kállay úr szerint a bor mindenképpen hungarikumnak tekinthető, és a teljes borpalettát meg lehet tölteni vele a reduktív tételektől egészen az aszújegyeket mutató édes, félédes desszertborokig. A szőlőfajta igazoltan a Kárpát-medence gyermeke, bár az olaszok a tőlük megszokott hévvel állítják, hogy a goriziai Formentini család nevéből származik a fajta neve is, szerintük a Formentini-furmintot a Mátyás-kori olasz telepesek vitték magukkal Hegyaljára.
Akár igaz, akár nem, mondja Kállay tanár úr, hírneve ma már Magyarországhoz kötődik. Eddig mindig a tokaji borkülönlegességek alapanyagaként emlegettük, de ma már szerencsére gyönyörű szárazborokat is készítenek belőle. A somlói furmintok a borkészítési filozófia eltérései mellett (Hegyalja a technológia fejlesztésében, Somló inkább a hagyományban hisz) abban is különböznek, hogy a somlói terroir a talajadottságoknak köszönhetően mineralitással határozza meg az ott születő borokat. A somlói kalcium, kálium, magnézium, a sók és a kationok a talajból a szőlőn át a pohárba jutnak, és jellegzetes ásványi ízjegyeket kölcsönöznek a bornak. Emiatt is lehet egészséges: tisztítja a vesét, a megmaradó vagy átalakuló vegyületek pedig az alkoholos, fermentált közegben jóval könnyebben szívódnak fel, mint a gyümölcsből. Ez épp jól jön, újból koccintunk, de Kállay Miklós azért figyelmeztet, hogy élettani hatásai azért még nem bizonyítottak.
– Szeretnénk, ha minél előbb kézzelfogható eredményeink lennének. A kutatókat az a cél vezérli, hogy végre a fehérborról is mondhassanak valamit, s ne csak a vörösborok szerepeljenek az orvosi szakirodalomban, mint „preventív élelmiszerek”. Ugyanazok a vegyületek megtalálhatók a fehérborokban is, amit a vörösborokban nagyon pozitívaknak neveznek, csak kisebb koncentrációban. Azt kell elhitetnünk, hogy ha vörösborból elég egy pohár, akkor fehérborból két pohár kell a jó egészségért – mosolyog Kállay Miklós. Én vakon hiszek neki, és a két pohár Györgykovács mellett döntök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.