Feltárulnak a Batthyány-kripta titkai

Mintegy ötven, a XVIII–XIX. században élt nemes földi maradványait őrzi a Ferenciek tere alatt a Belvárosi templom kriptája, melyet a ferencesek reményei szerint jövőre a nyilvánosság előtt is megnyithatnak. Annak idején az oroszokat sem a szellemek, sem a kegyelet nem tartotta vissza a sírok feldúlásától, a felújítások is elmaradtak, a helyiség így most igen rossz állapotban van. A tervek azonban elkészültek, az utóbbi hetekben a feltárások is megtörténtek, s immár senki előtt nem titok, kinek a nevét rejti a G. B. L. monogrammal ellátott rejtélyes sírtábla.

György Zsombor
2006. 11. 07. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százötvennyolc évvel ezelőtt, október 7-re virradó éjjel teljes titoktartás közepette egy holttestet szállítottak a ferencesek belvárosi templomába. A tetemet a keskeny lépcsőkön az alagsori kriptába vitték, berakták sírhelyére, amit egy a feliratával befelé fordított táblával zártak le. A kövön mindössze ennyi állt: „1849dik évi October hó 6kán az Urban elhunyt G.B.L. áldás és béke hamvaira”. Még ma is csak kevesen tudják, hogy a rejtélyes tábla mögötti kriptafülkében gróf Batthyány Lajos, az első szabadon választott magyar országgyűlés kivégzett miniszterelnöke nyugodott huszonegy éven keresztül. Holttestét 1870. június 9-én szállították át a Kerepesi úti temetőbe, ahol immár százezres tömeg részvételével adhatták meg a végtisztességet a mártír politikusnak. Igaz, a kor olyan személyiségei, mint Andrássy Gyula, Eötvös József vagy Deák Ferenc még akkor is csak a nép közé vegyülve mertek részt venni a gyászszertartáson.
A kripta rendbehozatalának és megnyitásának politikai akadályai ma már nincsenek, Lasetzky Frigyes építész jóvoltából a tervek is elkészültek, csak egyelőre pénz nincs elég. A föld alatti helyiségbe még csak a pince felől, poros lomokat kerülgetve lehet eljutni, látszik, hogy évtizedeken keresztül senki sem jött le ide. A fal alsó részén egy valószínűleg XIII. századi kápolna maradványai rajzolódnak ki, erre építették rá 1727 és 1743 között a mai barokk templomot. A XVIII–XIX. században élt nemesek – kik egykoron adományozók lehettek – földi maradványait őrző kriptába régen a főhajóból is le lehetett jutni, onnét, ahol ma az oltár áll.
Fejes Antallal, a Belvárosi ferences templom korábbi igazgatójával egy csíksomlyói nemesi család a padlózatba sülylyesztett sírját tanulmányozzuk, majd a régészeti árkokat kerülgetve ellépkedünk egészen a terem végéig, az Eördögh család csodás kovácsoltvas kapuval védett nyughelyéig. Innen alig pár méterre pillantjuk meg a falnak támasztva G. B. L. rózsaszín sírtábláját. A ferences atya azt mondja, keresik az itt nyugvók leszármazottjait, ezért is írták össze pontosan az itt fellelt neveket.
A templomot nem kímélte az utókor, a kriptafülkék egy részét bőséges zsákmányban bízva az oroszok feldúlták, a csontokat szétszórták. De nem a műértés vezette azt a munkást sem, aki az épületet erősítő acélgerendát pont egy freskónál rögzítette a falba, teljesen tönkretéve a műalkotást.
A koporsók egy része másfél száz év alatt szinte teljesen elporladt, némelyikük viszont csodás módon ép maradt. A sírkövek többsége szintén jó állapotú, némelyik kriptafülke elé azonban csak mára elrozsdásodott vastáblákat helyeztek. Az ezeken szereplő nevek beazonosítása nem kis kihívást jelentett.
A legfőbb cél Fejes Antal atya elmondása szerint az, hogy jövő ilyenkorra megnyithassák a kriptát az érdeklődők előtt. A falak visszaállítása az eredeti állapotukba, a sírok restaurálása, a szellőzés miatt szükséges dupla lejáró kialakítása azonban mintegy húszmillió forintba kerül, amit a ferencesek nem tudnak önerőből előteremteni, ezért kérik adományozók segítségét. 2007-re, Batthyány Lajos születésének kétszázadik évfordulójára emlékévet hirdettek, ám az ünnep aligha lehet teljes az egykor a mártír miniszterelnök földi maradványait is őrző történelmi emlékhely méltó állapotba hozatala nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.