Fűszerpaprika: hungaricumból kuriózum?

Főként az élelmiszerláncok által erőltetett árverseny miatt mára komoly válságba került a hungaricumként is emlegetett fűszerpaprika hazai termesztése. A szakértők egyetértenek abban, hogy az ebből kivezető út hathatós állami szerepvállalás nélkül immár elképzelhetetlen.

Dénes Zoltán
2007. 05. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott mélyponton, lényegében válságos helyzetben van a fűszerpaprika-ágazat – közölte lapunk érdeklődésére Kapitány József, a Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. igazgatója. Hozzátette: jelenleg komoly veszélybe került az oly sokat hangoztatott hungaricum, melyre méltán büszkék vagyunk, s remélhetőleg a későbbiekben is lehetünk.
*
Kapitány József elmondta: az elmúlt tíz-tizenöt évben a termelés és a fogyasztás nemcsak hazánkban, hanem egész Európában jelentős átalakuláson ment keresztül. A világ termelése komoly mennyiségben a földrészünktől délre eső területekre került – Dél-Amerika, Dél-Afrika, Izrael, Brazília –, ahol kedvező ökológiai viszonyok között, olcsóbb munkaerővel és kisebb energiafelhasználással igen magas hozamokat érnek el. Ennek megfelelően, az európai termőterületek csökkenéséhez hasonlóan a rendszerváltás óta idehaza is közel felére-harmadára zsugorodott a fűszerpaprika termelése. Az 1990-es évekig évente 12–14 ezer tonna őrlemény-előállítás volt jellemző, 2000-ig ez 8–10 ezer tonnára, majd 6–8 ezerre csökkent. – Tavaly pedig már alig négyezer tonna őrleményt állítottak elő hazánkban – mutatott rá Kapitány József.
– Ezzel egy időben a fűszerpaprika vetésterülete is drasztikusan visszaesett – világított rá Jaksa Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke. Elmondta, hogy az elmúlt években üzemi fűszerpaprikát öt-hatezer hektár körüli területen termesztettek, míg kiskerti termesztésben mintegy ezer hektáron vetettek fűszerpaprikát, vagyis összesen mintegy hatezer hektáron. Idén – mondta a szakértő – az elmúlt évtizedekhez képest soha nem látott mélypontra zuhant a fűszerpaprika termőterülete, becslések szerint alig 2000–2500 hektárra csökkent. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg előállított mintegy hétezer tonna őrleményhez szükséges fűszerpaprika közel fele ráadásul a Vajdaságból származik. Ha a hektáronkénti átlagterméssel számolunk – fejtette ki –, mindez azt jelenti, hogy a hazánkban előállított fűszerpaprika felét a szürkegazdaságban értékesítik. Az elnök ezt azzal magyarázta, hogy a termelők műanyag zacskóban kilónként 1500–2000 forintért tudják eladni őrleményüket – tehát kereslet van rá –, míg a feldolgozóüzemek az áruházláncok hozzáállása miatt ennek a felét sem tudják megfizetni. Hangsúlyozta, hogy jelenleg egyes élelmiszerláncokban 500–600 forintért kínálják a fűszerpaprikát, miközben előállítási önköltsége eléri a 800 forintot. Vagyis – tette hozzá – az élelmiszerláncok az árköveteléseikkel az elmúlt években arra kényszerítették a fűszerpaprika-előállítókat, hogy olcsóbb, dél-amerikai importtal keverjék a hazai őrleményt. – Az üzemek pedig azzal magyarázkodnak, hogy azért kell olcsóbban eladniuk a terméket, s így keveset ajánlani a hazai paprikáért, mert ezt igényli a piac. Ám ezt csak az áruházláncok igénylik, hiszen mint tapasztalható, az emberek a minőségi áruért szívesen kifizetik a kilónkénti 1500 forintot is – világított rá Jaksa Lajos. Szerinte ráadásul az elmúlt évek élelmiszer-biztonsági problémái is azért állhattak elő, mert az áruházláncok rákényszerítették az üzemeket arra, hogy a hazai őrleményt különböző importtermékekkel keverjék. Alátámasztva véleményét hozzátette: a magyarnak titulált őrlemények, melyekben három éve különböző toxinokat mutattak ki, nem lehettek hazai termékek, azokat nyilván más, dél-amerikai fűszerpaprikával keverték. A hazai fűszerpaprika-őrleményben az ilyen jellegű toxinok ugyanis nem fordulhatnak elő. Ettől függetlenül – fejtette ki – a jelzett problémák miatt, az unióban az terjedt el, hogy a magyar paprika mérgezett, ami komoly piacvesztéshez vezetett.
Kapitány is rámutatott, hogy a nemzetközi és a hazai piacokon bekövetkezett kedvezőtlen árverseny – amit főként a dél-amerikai és afrikai termékek váltottak ki – hozta válságos helyzetbe a hazai termelőket, amin csak tovább rontott az állami támogatások csökkentése, illetve az importpaprika behozatalával összefüggő élelmiszer-biztonsági problémák. Mindez termelők és feldolgozók között komoly feszültségeket gerjesztett, de a kapcsolatukon rontott az is, hogy míg az ágazatra jellemző termesztési költségek folyamatosan növekedtek, az átvételi árak csökkentek, illetve egyes években stagnáltak.
A fentiek alapján, tehát fennáll annak a veszélye, hogy a táplálkozásban betöltött szerepénél és gazdasági jelentőségénél fogva igazi magyar növénnyé, hungaricummá vált fűszerpaprika rövidesen kuriózummá válik a hazai földeken – mondta Kapitány József. Szerinte ennek elkerülése érdekében, elsősorban nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség, mégpedig a kutatás-fejlesztés, a versenyképesség és a termésbiztonság fokozását segítő, illetve az új vevői igényeket kielégítő fejlesztések előtérbe helyezésével. Emellett feltétlenül szükségesnek tartja a termelők és a feldolgozók összefogását, s nem utolsósorban az élelmiszer-biztonság fokozását. – A válságból való kiúthoz, versenyképességünk biztosításához és az ágazat életben maradásához az ágazat szereplőinek összefogása és az együttműködés immár kevés, ehhez fokozott állami szerepvállalásra is szükség van – osztotta Kapitány József véleményét a terméktanács elnöke. Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a termesztés és a feldolgozás jelenlegi élelmiszer-biztonsági helyzetén változtatni kell.
– A kialakult helyzet – mondta Kapitány József – nem csak az ágazat szempontjából sajnálatos, hiszen a fűszerpaprika az élelmiszeriparban betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen növénye és fűszere a magyar konyhának, s jelentősen hozzájárul a Szeged és Kalocsa környéki települések népességmegtartó képességéhez. – Utóbbihoz hozzátartozik, hogy a rendszerváltás idején a fűszerpaprika mintegy háromszázezer embernek biztosított megélhetést, akiknek száma jelenleg alig százezer körülire tehető – tette hozzá Jaksa László. – Emellett – hívta fel a figyelmet Kapitány – a fűszerpaprika konyhai és élelmiszer-ipari felhasználásán túl jelentős szerepet tölt be a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is. A kutató-fejlesztő kht. igazgatója arra is kitért, hogy a fűszerpaprika a korszerű, egészséges táplálkozásban is egyre nagyobb szerephez jut, hiszen fogyasztása kedvezően befolyásolja az emésztést, a közérzetet, vagyis az ember egészségét.
– Nem elhanyagolható – tette hozzá Kapitány József –, hogy a fűszerpaprika az egyedüli növényfaj Magyarországon, melynek termesztése kizárólag hazai nemesítésű fajtákkal történik. Ezen fajták legfőbb értéke, hogy ellenállnak a baktériumfertőzéseknek, a lombozat és a virág így egészséges marad, s ezáltal a legelső virágból képződő termések korai érésűek és jó minőségűek lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.