Jham Kulvinder Singh úr már csak olyan, hogy akkor eszik, ha finom az étel. A főzésnek él, mondja magyar felesége, Tünde, mert Jham Kulvinder Singhnek magyar felesége van. Ezért hagyta ott Bécset, s nyitott, ha nem is cukrászdát, de indiai éttermet Budapesten. A Bécsi úti Maharaja éttermet két újabb, egy indiai és egy nepáli étterem követte a belvárosi Csengery utcában. Jham Kulvinder Singh úr, népszerűbb nevén Kuki tehát gyökeret eresztett minálunk, különösen, hogy a három étterem mellett három gyermekkel is megáldotta az Isten. Kérdésemen, hogy a gyermekek most magyarok-e vagy indiaiak, Tünde csak nevet: bécsiek. Mert Kuki igazi wiener, akár a schnitzel, Bécsben végzett jogot és publicisztikát az egyetemen, s még ha a szerelem ide is vezette, a szikh vallású, Indiában született férfi nem adja fel osztrákságát.
Utoljára akkor figyeltem fel rájuk, amikor pandzsábi szakácsa, Tony ékes hangon pandzsábi dalokat énekelt a kapolcsi éjszakában, most pedig az óbudai Hajógyári-sziget curryillatában beszélgetünk. Mert Kuki a budapesti éttermei mellett nyaranta fesztiválokat is látogat, most mexikói sátrat is nyitott a Szigeten. Meg is kérdezték tőle: Miért akarsz mexikóit nyitni? Hiszen indiai vagy. – Én mindent megfőzök, csak legyen finom – mondta (nem mellesleg a mexikói sátor szakácsa Kuki egyik legjobb barátja, Limbert János, a Silvanus séfje a Szigeten). Kuki gyönyörű bécsi dialektusban büszkélkedik, hogy a főállatorvostól az ÁNTSZ-ig mindenki nála eszik; egyrészt tudják, hogy jó alapanyagokkal dolgozik, másrászt azt is tudják róla: elvetemült gourmet.
Olyannyira, hogy Magyarország egyetlen ínyencklubjának, a Lucullus Baráti Társaságnak alapító tagja lett. Indiai és nepáli szakácsokat foglalkoztat, eredeti indiai fűszernövényekkel, nepáli gyógynövényekkel dolgozik. A Bécsi úti és Csengery utcai Maharajában előételnek kóstolhatunk háromszög alakú, zöldborsóval és burgonyával töltött samosát, főételnek tikka- nyársat, curryszószban sült vajas csirkét, feketelencse-főzeléket, azaz dalt, csicseriborsó-főzeléket, azaz cholét. Köretnek Kuki ragaszkodik az eredeti pergő szemű indiai basmati rizshez („a Magyarországon fogyasztottat Indiában leginkább a kutyáknak adják”), az ételek mellé ajánlott a naan, az indiai élesztőmentes kenyér, desszertnek pedig a gulab jamun, a tejporból, mandulából, mézből gyúrt golyócska.
A nepáli konyha nem csak szakácsaiban különbözik az indiaitól, érezhető a kínai hatás is. Ismert nepáli nemzeti eledel a momo, a gőzben főtt kis táska, a serpák kalóriadús levese, a thupka, vagy a gyömbérrel-fokhagymával összesütött hús, a bhutva. De milyen indiai szemmel a magyar konyha? – „A paprikás csirke és a töltött káposzta a kedvenceim” – mosolyog Singh. Kvittek vagyunk.
Információ. Maharaja étterem, Budapest III. ker., Bécsi út 89–91., Maharaja City és Himalaya nepáli étterem, VII. ker., Csengery utca 24. Előételek 500 Ft körül, főételek: köret nélkül 2000 Ft-ig.

Két autó és egy mikrobusz ütközött, lezárták az M1-es autópályát