A paprikás csirke mint közös nevező

G A S Z T R O N Ó M I A

Muray Gábor
2007. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jham Kulvinder Singh úr már csak olyan, hogy akkor eszik, ha finom az étel. A főzésnek él, mondja magyar felesége, Tünde, mert Jham Kulvinder Singhnek magyar felesége van. Ezért hagyta ott Bécset, s nyitott, ha nem is cukrászdát, de indiai éttermet Budapesten. A Bécsi úti Maharaja éttermet két újabb, egy indiai és egy nepáli étterem követte a belvárosi Csengery utcában. Jham Kulvinder Singh úr, népszerűbb nevén Kuki tehát gyökeret eresztett minálunk, különösen, hogy a három étterem mellett három gyermekkel is megáldotta az Isten. Kérdésemen, hogy a gyermekek most magyarok-e vagy indiaiak, Tünde csak nevet: bécsiek. Mert Kuki igazi wiener, akár a schnitzel, Bécsben végzett jogot és publicisztikát az egyetemen, s még ha a szerelem ide is vezette, a szikh vallású, Indiában született férfi nem adja fel osztrákságát.
Utoljára akkor figyeltem fel rájuk, amikor pandzsábi szakácsa, Tony ékes hangon pandzsábi dalokat énekelt a kapolcsi éjszakában, most pedig az óbudai Hajógyári-sziget curryillatában beszélgetünk. Mert Kuki a budapesti éttermei mellett nyaranta fesztiválokat is látogat, most mexikói sátrat is nyitott a Szigeten. Meg is kérdezték tőle: Miért akarsz mexikóit nyitni? Hiszen indiai vagy. – Én mindent megfőzök, csak legyen finom – mondta (nem mellesleg a mexikói sátor szakácsa Kuki egyik legjobb barátja, Limbert János, a Silvanus séfje a Szigeten). Kuki gyönyörű bécsi dialektusban büszkélkedik, hogy a főállatorvostól az ÁNTSZ-ig mindenki nála eszik; egyrészt tudják, hogy jó alapanyagokkal dolgozik, másrászt azt is tudják róla: elvetemült gourmet.
Olyannyira, hogy Magyarország egyetlen ínyencklubjának, a Lucullus Baráti Társaságnak alapító tagja lett. Indiai és nepáli szakácsokat foglalkoztat, eredeti indiai fűszernövényekkel, nepáli gyógynövényekkel dolgozik. A Bécsi úti és Csengery utcai Maharajában előételnek kóstolhatunk háromszög alakú, zöldborsóval és burgonyával töltött samosát, főételnek tikka- nyársat, curryszószban sült vajas csirkét, feketelencse-főzeléket, azaz dalt, csicseriborsó-főzeléket, azaz cholét. Köretnek Kuki ragaszkodik az eredeti pergő szemű indiai basmati rizshez („a Magyarországon fogyasztottat Indiában leginkább a kutyáknak adják”), az ételek mellé ajánlott a naan, az indiai élesztőmentes kenyér, desszertnek pedig a gulab jamun, a tejporból, mandulából, mézből gyúrt golyócska.
A nepáli konyha nem csak szakácsaiban különbözik az indiaitól, érezhető a kínai hatás is. Ismert nepáli nemzeti eledel a momo, a gőzben főtt kis táska, a serpák kalóriadús levese, a thupka, vagy a gyömbérrel-fokhagymával összesütött hús, a bhutva. De milyen indiai szemmel a magyar konyha? – „A paprikás csirke és a töltött káposzta a kedvenceim” – mosolyog Singh. Kvittek vagyunk.

Információ. Maharaja étterem, Budapest III. ker., Bécsi út 89–91., Maharaja City és Himalaya nepáli étterem, VII. ker., Csengery utca 24. Előételek 500 Ft körül, főételek: köret nélkül 2000 Ft-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.