Külföldi kézbe kerülnek a pékségek

Tőkehiány, piacvédelem és a kormányzati segítség hiánya, ráfizetéses termelés és – nem utolsósorban – szaporodó külföldi felvásárlók jellemzik a hazai sütőipart. Az emelkedő energia- és gabonaárak miatt a nehéz helyzetű szakma szerint semmi sem védi a veszteséges hazai sütőipart a csődtől, miközben a fővárosban már jórészt cseh és albán tulajdonú sütödék uralják a piacot.

Bodacz Péter
2007. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben sokszorosára növekedett terhek és a rendkívül magas idei gabonaár miatt – érdemi segítség híján – padlóra kerülhetnek a hazai pékségek. Mindeközben tőkeerős kelet-európai befektetők ütötték fel fejüket a hazai kenyérpiacon: a magyar sütőipar harmada már az ő kezükben van, a Pest megyeiek és a fővárosiak nagyrészt pedig már cseh és albán tulajdonban álló sütödék kenyerét eszik. Hazánk északi területein a Szlovákiában gyártott kenyér sem ritka – erősítették meg a szakmai szövetségnél.
A kilátástalannak tűnő helyzetről Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára megkeresésünkre elmondta: a gond többek között abból adódik, hogy évek óta nincs rendes ára a kenyérnek Magyarországon, a pékek ezért mostanra felélték tartalékaikat: nemhogy a bérek szinten tartására, fejlesztésre sem futja, és az amortizáció költségeit sem tudják kitermelni. – Ilyen körülmények között jelenleg nem nagy üzlet pékséget nyitni, ez azonban kedvez a tőkeerős multiknak, ők ugyanis megtehetik, hogy üzemeket létesítenek vagy vásárolnak fel – fogalmazott a szakember. Werli szerint a hosszú távú megoldás az lehetne, ha valamilyen módon támogatná az állam, hogy a sütödék saját üzleteket vagy bolthálózatot tartsanak fent, mint például Ausztriában. Nyugati szomszédunknál ugyanis a pékáru 75-80 százalékát saját üzleteikben értékesítik a pékségek, így nem annyira kiszolgáltatottak a viszonteladóknak, mint hazánkban. Werli József úgy látja: mindenekelőtt el kellene végre ismerni a sütőipar valamennyi költségét, mert ha legalább hat-nyolc évig elfogadható mértékű, nyolc-tíz százalékos jövedelmezőségre tehetne szert az ágazat, akkor megkezdődhetne a felzárkózás a nyugati országok sütőiparához.
A jelenlegi viszonyokon azonban tovább ronthat az idei gyenge terméshozam miatt kialakult igen magas, kilónkénti 72–75 forintos lisztár. Ez jelentkezik majd a kenyér fogyasztói árában is. A drágulás mértékével kapcsolatban a pékszövetség szakembere konkrétumokkal nem szolgált, annyit azonban elmondott: a sütőipar semmiképp sem tudja lenyelni a liszt árának 20–22 forintos drágulását, mivel nincs anyagi tartalék, a sütödék jelentős része veszteséges volt az első fél évben is. Werli szavai szerint sok múlik azon is, hogy az üzletek 15–35 százalékos hasznuknak mekkora részét hajlandók feláldozni. – A részletekről bizonyára alkudozni fognak, valamilyen mértékű emeléssel azonban számolni kell – tette hozzá Werli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.