Budapesten műtik a felsővisói kisfiút

Sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége annak az erdélyi csecsemőnek, aki karácsonykor rendkívül ritka rendellenességgel, nyílt mellkassal jött világra. A Máramaros megyei Felsővisón született néhány napos kisfiút a magyar mentőszolgálat egyik járművével szállították egy budapesti klinikára.

2008. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)
Budapesti kórházban hajtanak végre életmentő műtétet azon a Máramaros megyei kisfiún, aki néhány nappal ezelőtt súlyos rendellenességgel született egy erdélyi kisvárosban. A karácsony éjszakáján, az erdélyi Felsővisón világra jött csecsemő nyílt mellkassal született.
A romániai orvosok nem találnak magyarázatot az újszülött állapotára. Kiderült azonban, hogy a gyermek apja tizennyolc, anyja pedig tizenöt éves, a kismama pedig terhessége idején mindössze egyszer esett át orvosi vizsgálaton, amikor arra figyelmeztették, hogy a magzatnak szívelégtelensége lehet. A rendkívül szerény anyagi körülmények között élő, mindeddig születési anyakönyvi kivonattal sem rendelkező lányanya azonban később már nem fordult orvoshoz.
A gyermek rendellenességét észlelve a felsővisói kórház vezetősége azonnal keresni kezdte, hová tudná szállíttatni a csecsemőt. Floare Bora kórházigazgató elmondta, felvették a kapcsolatot a nagybányai sürgősségi kórházzal, a kolozsvári szívkórházzal és a marosvásárhelyi klinikával is, ám az ottani szívsebészek közül egy sem tartózkodott a városban karácsonykor.
A marosvásárhelyi SMURD rohammentő-szolgálat vezetőjéhez, a bukaresti egészségügyi minisztériumban államtitkári tisztséget betöltő Raed Arafathoz fordultak végül, aki Magyarországon talált segítséget. Mivel a román hatóságok a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtak mentőhelikoptert küldeni a Máramarosi-hegység lábánál fekvő kisvárosba, a csecsemőt a magyarországi mentőszolgálat kocsija szállította egy budapesti szakklinikára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.